Denník N

Príznaky má pol roka, niekedy nevládala ani vstať z postele. Ako vyzerá dlhotrvajúci koronavírus

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj na Slovensku sú ľudia, ktorí po vyliečení sa z koronavírusu majú naďalej niekoľkomesačné príznaky. Najčastejšie je to únava, kašeľ, ťažšie dýchanie, ale aj vypadávanie vlasov.

„Ubehlo sedem mesiacov, odkedy som ochorela. Ešte stále občas kašlem, ťažko sa mi rozpráva a dýcha. Mám zničené pľúca a podstupujem vyšetrenia, ktoré majú povedať, či mám zápal srdcového svalu. Aj keď som nemala pozitívny test na koronavírus, vedú ma ako pacientku, ktorá ho prekonala, a dlhodobo bojujem s jeho následkami. Neviem, kedy sa to skončí.“

Ivana Franeková je psychoterapeutka, ktorá žije v Londýne. Je jednou z pacientok, u ktorej má ochorenie COVID-19 dlhotrvajúce následky. Je už vyše pol roka slabá, unavená, väčšinu dňa posedáva a cíti sa zle. Aj počas rozhovoru niekedy preruší rozprávanie, musí si odkašľať a ťažko sa jej dýcha.

Ochorela začiatkom marca, jej syn mal vtedy narodeniny. Študovala popri práci a predpokladá, že sa nakazila v univerzitnom autobuse, kde bolo veľa ľudí. Dnes neštuduje, pre chorobu si musela dať prestávku. Nevládze ani pracovať. Musela požiadať o štátne príspevky a nevie, kedy bude schopná vrátiť sa do práce.

„Mám len pár sedení s klientmi za týždeň, ale je to veľmi vyčerpávajúce,“ opisuje. Počas posledných mesiacov mávala halucinácie a nočné mory, nedokáže sa dlho sústrediť.

Dodnes sa takmer s nikým nestretáva, výnimkou je jej partner, ktorého spoznala počas choroby, keď sa dobrovoľne prihlásil, že jej pomôže s nákupmi.

Foto – archív Ivany Franekovej

Lekár Peter Sabaka, ktorý pracuje na infektológii Univerzitnej nemocnice v Bratislave, hovorí, že u časti pacientov na Slovensku, ktorí prekonali koronavírus, pretrvávajú niektoré príznaky aj dlhšie ako niekoľko mesiacov.

„Cítia sa lepšie, ako keď mali akútne ochorenie, nemajú už horúčky, sú mimo ohrozenia života a v ich nose by ste už koronavírus nenašli. Necítia sa však úplne zdravo, pretrvávajú u nich niektoré príznaky choroby a kvalita ich života je výrazne znížená,“ opisuje Sabaka.

Títo pacienti sú už považovaní za vyliečených z akútneho COVID-19 a nie

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ koutny.pavel@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie