Denník N

Takých ako ja je viac, hovorí Martina, ktorá nechce byť matkou, aby zachránila planétu

Ilustračné foto - Molly Belle, Unsplash
Ilustračné foto – Molly Belle, Unsplash

Nejde nám o to, aby ľudstvo vymrelo, ale aby v bohatých krajinách ľudí nepribúdalo, hovorí tridsaťštyriročná Martina o tom, prečo sa s priateľom rozhodli nezakladať si rodinu.

S Martinou sme sa dohodli, že vzhľadom na osobnú povahu rozhovoru neuvedieme jej priezvisko. Môžeme o nej prezradiť, že pochádza z Trenčianskeho kraja a má dve zamestnania – pracuje v gastroslužbách v centre Bratislavy a predáva módne doplnky v obchodnom dome. So svojím o tri roky starším priateľom plánujú zostarnúť bez detí.

Aký je váš vzťah k deťom všeobecne?

Môj partner má synovcov, s ktorými sa hráva, a ja mám takisto netere, s ktorými rada trávim čas.

Povedali by ste, že máte deti rada?

Deti mi neprekážajú, ale prekáža mi to, ako znečisťujú životné prostredie, a ani si to neuvedomujú. Veľakrát je to o ich rodičoch. Namiesto toho, aby kupovali veci z druhej ruky, nakupujú stále nové. Chýba im povedomie.

Mám aj uvedomelých kamarátov, ktorí uprednostňujú hračky z druhej ruky, nosené oblečenie aj viacnásobne použiteľné ekologické plienky. Takých rodičov je však veľmi málo.

Kedy ste zistili, že vy sama deti nechcete?

Bola som vychovaná tak, že ich budem mať, a aj som ich chcela. Ešte keď som mala 27 rokov, myslela som si, že budem matkou. Môj názor postupne zmenilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie