Denník N

Prečo švédske čísla teraz nerastú? Mýty a fakty o korone vo Švédsku

Švédske leto 2020. Foto - TASR/AP
Švédske leto 2020. Foto – TASR/AP

Švédi stavili na dobrovoľné opatrenia a od jari ich nemenili. Podľa kritikov však mohli spraviť viac, a preto majú výrazne viac obetí ako susedné štáty.

Nový koronavírus zasiahol celý svet, no žiadna iná krajina nie je taká sledovaná ako Švédsko. Severský štát sa v marci rozhodol prijať trochu iné opatrenia ako ostatné štáty.

Keď počet mŕtvych stúpal a Švédsko malo najviac prípadov na obyvateľa v Európe, mnohí kritici to ukazovali ako dôkaz, že švédska stratégia zlyhala.

Teraz sa to otočilo. V krajine posledné týždne na rozdiel od väčšiny európskych štátov klesal počet prípadov a iní hovoria, že švédske opatrenia fungujú. Ako to teda je?

Bez opatrení? Ale kdeže

Michal Smrek je slovenský politológ pôsobiaci na Uppsalskej univerzite a v apríli napísal do miestnych novín článok, ako niektoré európske médiá nepresne reportujú o Švédsku.

„Zdalo sa mi až zavádzajúce, keď sa písalo, že tu nie sú žiadne reštrikcie,“ povedal.

Práve tvrdenie, že Švédi neurobili žiadne alebo len veľmi mierne opatrenia a nechali otvorenú ekonomiku, je jeden z najväčších mýtov, ktoré stále kolujú o Švédsku.

V skutočnosti sa do veľkej miery spomalilo aj Švédsko. Ako povedal hlavný epidemiológ Anders Tegnell pre France 24, vnútroštátne lety nefungovali, podobne oveľa menej chodili aj vlaky.

Rozdiel bol však v tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie