Denník N

Nedostatočné opatrenia, najhorší spôsob ich zavádzania. Ako analytici a lekári hodnotia opatrenia a postup vlády (anketa)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Piati experti vysvetľujú, ako vnímajú doterajšie opatrenia proti šíreniu epidémie, kde sa urobili chyby a v čom treba pridať.

V posledných dňoch sa veľa diskutovalo o tom, akými prísnymi opatreniami by malo Slovensko reagovať na šírenie epidémie koronavírusu. Denník N sa opýtal na názor lekárov a analytikov.

Martin Smatana,

bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky, dnes poradca na ministerstve školstva

Viac ako o „dostatočnosť“ opatrení sa obávam o to, akou formou boli prezentované a ako sa budú v praxi dodržiavať.

Správanie vírusu poznáme oproti prvej vlne výrazne lepšie. Vieme, že veľká časť šírenia ochorenia prebieha cez superšíriteľov – v baroch, na svadbách, na hromadných podujatiach či v kostoloch. Keďže zavedené opatrenia cielili práve na tieto oblasti, tak sme sa z môjho pohľadu vydali správnym smerom.

Je pravda, že okolité krajiny začínajú s prísnejšími opatreniami, ako sú napríklad povinné rúška aj v exteriéroch v Rakúsku, ale situácia u nás je v porovnaní s Rakúskom či Českom ešte stále priaznivejšia. Polemika na tému, či sme mali zamedziť napríklad hromadným podujatiam v exteriéri prísnejšie, je náročná. Dnes nikto nevie, či tým, že obmedzíme počet ľudí maximálne na 100, znížime šancu šírenia o 5, 10 alebo 15 percent. Zavádzanie opatrení je teda stále veľká alchýmia a nezávidím pandemickej komisii jej úlohu.

V praxi je v rámci zavádzania opatrení asi najkľúčovejšie to, ako sú prezentované, ako sú prijaté a do akej miery ich ľudia chápu a veria v ich potrebu. Z tohto pohľadu boli zavedené opatrenia prezentované veľmi zle. To, že pandemická komisia navrhla a tlačovou besedou odkomunikovala nejaké opatrenia, ktoré boli následne cez sociálne siete prehodnocované a pánom premiérom zmenené, je najhorší možný spôsob, ako zavádzať akékoľvek opatrenia. Obávam sa, že takýto chaotický postup znižuje dôveru ľudí v opatrenia a v zodpovedné autority, čo znižuje celkovú efektivitu čohokoľvek, čo sa hygienici a epidemiológovia snažia robiť.

Ja osobne by som bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie