Denník N

OSN opísala zločiny vo Venezuele. Mučenie a vraždenie bolo zrejme na objednávku Madura

Venezuelský prezident Nicolás Maduro a minister obrany Vladimir Padrino López. Foto – TASR/AP
Venezuelský prezident Nicolás Maduro a minister obrany Vladimir Padrino López. Foto – TASR/AP

Vo svojej rozsiahlej správe OSN opisuje, akým spôsobom venezuelské špeciálne jednotky mučili oponentov vlády. Dva a pol roka som trpel vo väzení, rozpráva venezuelský politik.

Mnohých zo zadržaných týrali sexuálne. Mužov aj ženy. Znásilňovali ich rôznymi predmetmi, vyhrážali sa im, že znásilnia ich rodinných príslušníkov, mlátili ich a do genitálií im púšťali elektrinu.

K tomu sa často pridávali stresujúce polohy, škrtenie, rezanie a mrzačenie, vyhrážky smrťou či psychologické mučenie aj vraždenie.

Tak to bolo napríklad v roku 2016, keď vojaci svojvoľne zadržali 35 mužov. Niektorí z nich zmizli, niektorých mučili. Dvanástich, všetkých mladších ako 30 rokov, popravili bez súdneho procesu a zahrabali v masovom hrobe. Dve obete mali prestrelené lebky a desiati mali rezné rany mačetou na hrudi, krku a hlave.

Taká je Venezuela 21. storočia, na čele ktorej sa zubami-nechtami v čase obrovskej krízy – sprevádzanej demonštráciami, hladom, neuveriteľnou infláciou a nezamestnanosťou – drží prezident Nicolás Maduro.

A práve on podľa doposiaľ najrozsiahlejšej správy o stave ľudských práv v kedysi najbohatšej juhoamerickej krajine vydal nejeden rozkaz na takéto vraždenie alebo mučenie.

Týkalo sa to oponentov vlády, ľudskoprávnych aktivistov aj civilistov. Jedným z nich bol Rosmit Mantilla, 37-ročný politik, ktorý sa po voľbách v roku 2015 dostal do Národného zhromaždenia ako člen strany Voluntad Popular – a ako prvý z poslancov sa verejne prihlásil k homosexualite. To sa vo Venezuele nenosí.

„Bol som vo väzení dva a pol roka, celý ten čas ma psychicky mučili, vyhrážali sa, že ublížia mojej rodine, videl som, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Svet

Teraz najčítanejšie