Denník N

Richard Marko z Esetu: Povedali sme si, že nemôžeme celý priestor nechať konšpirátorom

Richard Marko je generálnym riaditeľom Esetu od roku 2011, v ankete spoločnosti PWC opakovane získal ocenenie CEO roka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Marko je generálnym riaditeľom Esetu od roku 2011, v ankete spoločnosti PWC opakovane získal ocenenie CEO roka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zahraničné talenty ľahšie prilákame do Krakova než do Bratislavy, hovorí riaditeľ antivírovej firmy Eset. Dúfa, že aj plánovaný kampus na bratislavskej Patrónke im pomôže tento nepomer zvrátiť.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

Keď sa stal Richard Marko pred desiatimi rokmi generálnym riaditeľom Esetu, na Slovensku boli vnímaní ako technologická firma, ktorej sa s antivírusovými programami podarilo preraziť do sveta. Marka slovenskí manažéri opakovane zvolili za CEO roka.

V posledných rokoch sa Eset spomína aj v iných súvislostiach. Niektorí politici a dezinformačné médiá ho vykresľujú ako hrozbu pre slovenskú demokraciu a dávajú ho na rovnakú úroveň s Pentou a s ďalšími „oligarchami“.

Prispel k tomu aj fakt, že viacerí spolumajitelia finančne podporili niektorých politikov. Esetu vyčítajú aj to, že šiesti majitelia tejto firmy vrátane Marka majetkovo vstúpili do Denníka N, v ktorom dodnes vlastnia 51 percent.

Richard Marko vo svojom prvom veľkom rozhovore pre Denník N okrem iného hovorí:

  • či bol dobrý nápad podávať žalobu na poslanca Ľuboša Blahu;
  • čo hovorí na Matovičovu vládu;
  • prečo majú problém prilákať zahraničné talenty na Slovensko;
  • čo si sľubujú od veľkého kampusu na Patrónke;
  • prečo génové inžinierstvo považuje za väčšiu hrozbu než umelú inteligenciu.

Sledujete, čo všetko sa o Esete píše v médiách a na sociálnych sieťach?

Áno, snažíme sa to sledovať. V minulosti sa tie správy o nás týkali hlavne technologických oblastí, výskumu, pri našom monitoringu sme sledovali dopad nášho marketingu. Potom sa to začalo trochu posúvať. Takýto prehľad, čo sa o nás kde objaví, dostávam aj ja a zbežne si to všímam. A občas si všimnem aj niektoré zaujímavejšie či možno zábavnejšie veci, ktoré na našu adresu zaznejú.

Čo konkrétne vás v poslednom čase zaujalo?

Spomínam si na nevydarenú tlačovku Štefana Harabina, keď pod tlakom novinárskych otázok povedal, že sa mu asi Eset hackol do

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

ESET Science Award

Rozhovory

Technológie

Ekonomika, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie