Denník N

Matovič ponúka prvých desať miest na kandidátke bielym vranám a aktivistom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

OĽaNO-Nova chcú na kandidátke nepolitikov. Lipšic bude v prvej pätnástke, Matovič číslo 150. V auguste spustia bilbordovú kampaň, ktorá má presvedčiť ľudí, aby vstúpili do politiky.

Prvých desať miest na kandidátke hnutia OĽaNO-Nova by malo patriť ľuďom, ktorí nie sú aktívni v politike. Šéfovia strán OĽaNO a Nova Igor Matovič a Daniel Lipšic už oslovujú viacerých ľudí.

Ponuku dostala napríklad právnička Via Iuris Eva Kováčechová, ktorá je aj členkou redakčnej rady Denníka N. Odmietla to, prijala však, že bude hnutie zastupovať v štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Matovičovci si od augusta tiež objednali bilbordy s jediným heslom: Zlo zvíťazí, ak dobrí ľudia neurobia nič. Matovič povedal, že si ich objednali niekoľko stoviek.

Ďalších päť miest na kandidátke by malo patriť členom Novy, vrátane jej šéfa Daniela Lipšica. Ďalšie miesta budú zapĺňať v pomere jeden nominant Novy k trom OĽaNO. Posledné miesta budú patriť Igorovi Matovičovi, Jozefovi Viskupičovi, Martinovi Feckovi a Erike Jurinovej, ktorí sa takto prvýkrát prekrúžkovali do parlamentu v roku 2010 na kandidátke SaS.

„Dano Lipšic povedal, že nemá problém byť na konci kandidátky vedľa mňa, ale ja som povedal, že by bolo lepšie, keby bol vyššie,“ povedal Matovič.

Volič má ľutovať, že má málo krúžkov

Kto všetko bude v prvej desiatke, zatiaľ nie je známe. „Dozviete sa 5. decembra,“ povedal Matovič. Chce, aby to bol taký zoznam, že volič bude ľutovať, že má málo krúžkov.

Hovorí sa o lekárke Zuzane Pechočiakovej alebo učiteľovi Ottovi Žarnayovi, ktorí dostali aj ocenenie Biela vrana. Každý rok ho odovzdáva Aliancia Fair-play a Via Iuris ľuďom, ktorí nejakým spôsobom prejavili odvahu.

„Neviem na to odpovedať, zatiaľ som nad tým vôbec neuvažovala,“ povedala Pechočiaková na to, či by vstúpila do politiky. Hovorí, že je šťastná so svojimi pacientmi, ale ponuku zatiaľ nedostala.

Matovič ráta aj s tým, že veľa ľudí odmietne, podobne ako Kováčechová. „Aj v minulých voľbách veľa ľudí povedalo, že do politiky nejde, lebo majú bariéru a chcú byť radšej na druhej strane. Ako však potom politiku očistíme, keď tam nebudú chcieť ísť dobrí ľudia?“ povedal Matovič.

Mezenská a Kuffa nie

Hoci v OĽaNO hlasuje poslanecký klub, posledné slovo má Matovič. Ten už viackrát naznačil, že na kandidátke viac nechce Helenu Mezenskú, ktorá vyznáva teleportáciu, alebo Štefana Kuffu, ktorý zaujal vlastnou kandidátkou na šéfku NKÚ.

Páčilo by sa mu napríklad, keby do politiky išli ľudia ako šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk.

„Neviem, ako sa môj život vyvinie v budúcnosti, ale v súčasnosti vstup do politiky nevnímam pre seba ako schodnú cestu. Slovensko je malá krajina a potrebuje rovnováhu, teda aj aktívnych občanov, ktorí budú tvoriť politikom protiváhu,“ povedala N Wienk.

Hovorí, že obdivuje všetkých odborníkov, skúsených a etických ľudí, ktorí majú odvahu politiku vyskúšať. „Nemyslím si však, že je riešením ledabolé oslovovanie kredibilných mien – skôr to pôsobí ako marketingový ťah, ktorým si strany chcú zaplátať svoje nedostatky.“

História podľa nej ukázala, že na veľké reformy treba politické strany. „Náhodné zoskupenie ničím neviazaných ľudí túto úlohu nezvládne a nebude dlhodobo garantovať,“ myslí si.

Ako budú tvoriť kandidátku ostatné strany? Predsedníctvo Siete prijme podľa hovorkyne rozhodnutie na jeseň. „Už dnes je zrejmé, že ťažiskom budú najmä nové talenty z jednotlivých regiónov Slovenska a odborníčky a odborníci na oblasti, ktoré tvoria podstatu plánu Siete.“

„Kľúč na tvorbu kandidátky bude ešte predmetom rokovania strany, preto aj táto otázka zostáva ešte otvorená,“ povedal hovorca Most-Híd.

„Na rozdiel od vodcovských, jednorazových a neštandardných strán, v KDH ako tradičnom a autentickom hnutí vybudovanom zdola sa kandidátka tvorí demokraticky a spoločne. Finálne ju schváli celoslovenská rada v októbri. Dá sa očakávať, že na kandidátke a na významných miestach budú aj nové tváre i nečlenovia hnutia,“ odkázal predseda KDH Ján Figeľ.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie