Denník N

Odkopnutá kultúra II

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Že to premiér so zachraňovaním kultúry (a športu) myslí vážne, sa musí odraziť na tom, že kultúra nebude len pomocným slovíčkom v strategických dokumentoch, na základe ktorých ideme obnovovať našu krajinu.

Vlna zúfalstva ľudí pracujúcich v kultúre viedla k tomu, že v pondelok si premiér vzal kultúru (a šport) pod svoje ochranné krídla. Povedal, že nedovolí, aby ich korona zložila k zemi. Nasledovala revízia protipandemických opatrení.

Bol to dôležitý krok, ale aby bolo jasné, „zloženiu kultúry k zemi“ sa tým zďaleka nezabránilo.

Ministerka kultúry prezentovala v piatok novú výzvu Fondu na podporu umenia, ktorou sa ministerstvo snaží dostať do prostredia aspoň nejaké zdroje. Iný nástroj ako fondy nemá. Je to trochu ťarbavé a peniaze asi nedorazia do Vianoc, ale vidno snahu vytvoriť priestor nielen pre autorov, ale aj pre výkonných umelcov a ďalšie profesie. Teoreticky si všetci, ktorí pracujú napríklad na novej divadelnej inscenácii, môžu vypýtať individuálne štipendium – vrátane zvukárov a osvetľovačov (zvukový a svetelný dizajn inscenácie). Ako to dopadne, zatiaľ netušíme, ale aspoň možnosť je.

Stále však platí, že do oblasti, ktorá bola fatálne zasiahnutá opatreniami na zabránenie šíreniu vírusu, žiadna kompenzácia neprišla.

Ani kompenzácie, ani investície, ani daňové úľavy

Ak si chce pán premiér stáť za svojím slovom, rozbehne sa okamžite na vládnej úrovni hľadať spôsob, ako v čo najkratšom čase poslať „helikoptérové peniaze“ firmám, živnostníkom a SZČO, ktorí sú následkom opatrení na pokraji krachu. A zároveň predstaví plán, ktorého výsledkom bude to, že títo ľudia sa budú môcť budúci rok „normálne živiť“, pretože budú mať prácu.

V neposlednom rade by sa mala začať okamžitá príprava systémových opatrení, ktoré umožnia nielen „záchranu“, ale konečne aj reálny rozvoj kultúry a kreatívneho priemyslu. Pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Komentáre, Kultúra

    Teraz najčítanejšie