Denník N

Ako Matovičova vláda zrušila Sládkovičovo

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Vysoká škola Danubius ukazuje, cez aké obrovské tunely unikajú milióny, a ak neurobíme zásadnú zmenu, budú unikať aj z miliárd, ktoré pritečú z eurofondov v najbližších rokoch.

Autor je ekonóm a bývalý politik

24. júna predseda vlády Igor Matovič vyhlásil, že „zrušíme bez hanby polovicu vysokých škôl, umelo vytvorené školy v Skalici, Sládkovičove a podobné bludy, ktoré deformujú systém“. Sľúbil už počas leta predstaviť zásadnú reformu vysokého školstva a presadiť ju aj skráteným legislatívnym konaním.

Nič z toho sa nestalo. Ale takmer v rovnakom čase podpísali na ministerstve školstva zmluvu, ktorá „bludu“ a „umelo“ vytvorenej škole v Sládkovičove darovala 2,7 milióna eur.

Sládkovičovo vzniklo ako projekt na predaj právnického vzdelania. Klienti vrátane prominentných sa hrnuli. Študovalo tam napríklad celé vedenie gangu piťovcov, ale aj papaláši moravskej sociálnej demokracie, ktorí si na to dokonca vytvorili osobitné vzdelávacie družstvo. Ešte v roku 2011 mala škola viac ako 2800 študentov a výnosy presiahli 4,7 milióna eur, so ziskom 615-tisíc eur.

Dobré časy sa však postupne končili. Škandály s pofidérnymi titulmi, ale aj skúsenosť s kvalitou absolventov zaradili školu na zoznam neželaných. Pochopili to aj v Sládkovičove a v roku 2014 zmenili meno školy na Danubius.

„Rebranding“ nepomohol – asi aj preto, že okrem mena sa nič nezmenilo, a zlá povesť sa pretavila aj do reakcie trhu. Tržby trvalo klesajú od roku 2011 a minulý rok dosiahli už len menej ako tretinu – 1,3 milióna. Občas sa ešte nájde prominentný študent, ktorý si neuvedomí, akú hanbu si robí. Napríklad vtedy ešte štátny tajomník ministerstva vnútra Lukáš Kyselica tam slávnostne ukončil bakalárske štúdium práva v rovnakom čase, keď jeho šéf Matovič sľuboval zrušenie školy. Ale záujemcov je čoraz menej. Počet študentov klesol na štvrtinu a čoraz viac ich je zo zahraničia, kde pravdepodobne ešte netušia, akú hodnotu má diplom z kukuričného poľa.

Na troch fakultách nastúpilo minulý rok do prvého ročníka len 79 slovenských študentov. Na verejnej politike začalo len 15 prvákov, na práve 39 a na sociálnej práci 25. Medzinárodné vzťahy dokonca ani neotvorili.

Z toho veru dobrý biznis nik nevytlčie. Ostatných päť rokov je inštitúcia v strate alebo na minimálnom zisku. Možno by Sládkovičovo skončilo aj samo, keby ho ministerstvo školstva dvakrát nezachránilo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie