Denník N

Moderátor Vincze z Markízy: Mám šoubiznisové publikum a snažím sa ho pozitívne ovplyvniť

Viktor Vincze. Foto N – Pavel Bielik
Viktor Vincze. Foto N – Pavel Bielik

Príspevky týkajúce sa môjho osobného života majú na Instagrame asi 5-násobný dosah oproti ekologickým témam, tvrdí moderátor.

Viktor Vincze si popularitu na sociálnych sieťach získal najmä vďaka pozícii moderátora najsledovanejších televíznych správ, no dnes ju využíva na osvetu ekológie a udržateľného spôsobu života. Na Instagrame sa ujal hashtag #navinczeho propagujúci jazdu MHD, ktorý používajú aj mnohé iné známe tváre. Na nedávne odovzdávanie cien OTO prišiel v rovnakom oufite ako minulý rok a Televízne noviny odvysielal v obleku zo sekáča.

V rozhovore hovorí:

  • ako Slováci každý rok vyprodukujú viac komunálneho odpadu;
  • že veľké módne reťazce bežne spaľujú tony nepredaného oblečenia;
  • prečo v televízii chýba ekorelácia;
  • ako Markíza vytvára verejnú mienku;
  • že jazdiť na bicykli v niektorých častiach Bratislavy je hazard so životom.

Prišli ste #navinczeho?

X5-kou! To je síce vozidlo, ale aj náhradný autobus do Karlovej Vsi, keďže je rozkopaná električková trať.

Na naše stretnutie ste pár minút meškali. O koľko času takto prichádzate kvôli jazdám MHD? 

Vie to byť aj komplikovanejšie, keďže sa teraz rekonštruujú koľajnice. Pointou však je, že rovnako komplikované to majú autá, MHD stojí spolu s nimi v jednej kolóne. Nedávno bola situácia dokonca taká hrozná, že neexistoval spôsob, ako sa dostať z Karlovej Vsi. Všetky cesty, oboma smermi, boli úplne upchaté. Strašidelné.

Ale za normálnych okolností mi cesta z Markízy domov trvá o dvanásť minút viac ako autom, čo viem zase produktívne využiť na iné veci, ktoré počas šoférovania robiť nemôžem.

Kde-kto vám môže oponovať, že má počas dňa viac schôdzok na rôznych miestach a skrátka to nestíha.

Keby som si naplánoval desať stretnutí denne, takisto to verejnou dopravou nedám. Preto ich plánujem tak, aby som najskôr myslel na MHD, až potom na samotné stretnutie.

Napríklad?

Ak viem, že tu teraz sedím s vami, nedohodnem si kávu o desať minút s niekým iným. Presuniem si ju aspoň o polhodinku, aby som vedel, že ju stihnem bez auta.

Takže je to o prioritách.

Je. Tiež mám relatívne veľa aktivít. Aj niektorým kolegom z brandže stojí autobus pred domom, ale nepoužijú ho, lebo sú zvyknutí na auto. Zároveň sa nebudem tváriť, že nikdy nešoférujem. Ani mne to občas organizačne nevyjde a sadám za volant, no vtedy sa deň snažím aspoň kombinovať: auto plus verejná doprava.

Foto N – Pavel Bielik

Vy na jednej strane pôsobíte ako ústupčivý typ, ktorý rešpektuje návyky iných, ale na Instagrame máte dosť ostrých vyjadrení, napríklad o tom, koľko vyhodíme odpadu.

Nie som typický „presviedčač”, snažím sa len poukazovať na fakty a dôsledky. Chcieť niekoho presvedčiť iba vytvorí zbytočný protitlak, ktorý k ničomu nevedie.

Aj počítate, koľko takým životným štýlom ušetríte?

Robieval som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie