Denník N

Zápisky o zdraví a slobode – o skúsenostiach elitného historika s americkým zdravotníctvom

Timothy Snyder. Foto N - Vladimír Šimíček
Timothy Snyder. Foto N – Vladimír Šimíček

Niektoré pasáže knihy Timothyho Snydera akoby hovorili aj o nás. Na Slovensku je veľa miest na mape, kde chýbajú lekári, sestričky či služby, kde sa hlboké sociálne a etnické rozdiely prejavujú aj v nedostatočnej zdravotnej starostlivosti.

Keď ho o polnoci priviezli na pohotovosť, bolela ho hlava, chveli sa mu ruky a nohy, kašľal a podchvíľou sa ho zmocňovala triaška. „29. december 2019 mohol byť mojím posledným dňom. Na pečeni som mal absces veľký ako bezjbalová loptička a infekcia sa už rozšírila do krvi.“ Lekári predtým nezaregistrovali, že má zápal slepého čreva, a potom prehliadli, že slepé črevo mu prasklo a infikovalo pečeň.

Do marca 2020 prešiel piatimi nemocnicami, v ktorých si robil poznámky a skice. Z nich sa zrodila nevšedná knižka, ktorú pod názvom Naša nemoc vydala Premedia vo vynikajúcom preklade Igora Otčenáša.

Toto výsostne osobné svedectvo podáva autor, ktorého sme doteraz poznali, čítali a počúvali nielen u nás na Slovensku, ale ktorého diela oslovujú čitateľov na celom svete. Už dve desaťročia sa venuje celkom iným témam: tragickým dejinám 20. storočia v strednej a vo východnej Európe, „krvavým územiam medzi Hitlerom a Stalinom“, na ktorých sa odohrávali etnické čistky, nacistický holokaust i sovietsky teror. Ako znalec tohto dedičstva spôsobeného diktátormi pripravil aj texty vzťahujúce sa na budúcnosť: o tom, ako sa brániť pred tyraniou a ochraňovať slobodu.

Tentoraz však renomovaný historik Timothy Snyder, profesor dejín na Yalovej univerzite v New Havene, jednej z ôsmich elitných univerzít na severovýchode USA, písal o najsúčasnejšej súčasnosti. Intímny záznam svojho zápasu s chorobou skĺbil so zdrvujúcou kritikou amerického zdravotníctva i s vykreslením spoločensko-politického pozadia tohto javu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie