Denník N

Miroslav Lajčák: Belehrad, Priština aj ja máme predstavy, ako dosiahnuť normalizáciu vzťahov

Miroslav Lajčák v novej role špeciálneho predstaviteľa EÚ pre Balkán. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Lajčák v novej role špeciálneho predstaviteľa EÚ pre Balkán. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Obžalobou prezidenta Kosova Thaçiho z vojnových zločinov by nastala nová situácia,“ rozpráva špeciálny predstaviteľ EÚ pre Balkán, ktorý sa teraz snaží o zmier medzi Prištinou a Belehradom.

Bývalý minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa vrátil na Balkán ako špeciálny predstaviteľ EÚ pre dialóg Belehrad – Priština a pre ďalšie regionálne otázky západného Balkánu. Rozprávame sa:

  • ako sa dá obnoviť dva roky prerušený dialóg medzi Srbskom a Kosovom,
  • čím sa líší tento dialóg pod gesciou EÚ od toho, ktorý sprostredkúvajú USA,
  • o tom, že americká strana Úniu o stretnutí v Bielom dome informovala, ale detailnejšie ho s ňou nekoordinovala,
  • či ovplyvní rokovania prípadné stíhanie prezidenta Kosova Hashima Thaçiho za vojnové zločiny,
  • ako hodnotí z diaľky povolebný vývoj na Slovensku.

V čom presne spočíva vaša misia?

Ako vyplýva zo samotného titulu, pozostáva z dvoch častí. Tou prvou je dialóg medzi Belehradom a Prištinou. Mojou úlohou je dialóg nielen obnoviť po tom, čo bol v roku 2018 prerušený, ale aj ho doviesť do záveru, ktorý je definovaný ako dosiahnutie právne záväznej dohody o normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom, dohody, ktorá raz a navždy vyrieši všetky otvorené otázky, ktoré medzi nimi existujú.

Západný Balkán, teda najmä krajiny bývalej Juhoslávie, sa dodnes vyrovnáva s následkami vojen a etnických čistiek z 90. rokov. Ako môžete zo svojej novej pozície prispieť k zmiereniu?

Druhá časť môjho mandátu sa týka celého regiónu a hovorí, že mojou úlohou je pracovať na zlepšení dobrých susedských vzťahov a prispieť k regionálnemu zmiereniu. Okrem toho sa odo mňa očakáva, že zvýšim viditeľnosť a efektivitu EÚ v regióne s využitím verejnej diplomacie a tiež že pomôžem posilniť jednotu, konzistentnosť a úspešnosť EÚ na západnom Balkáne. Dodám, že je to novovytvorená funkcia. Existuje len od začiatku apríla tohto roka a jej vytvorením chce EÚ zdôrazniť, aký význam prikladá západnému Balkánu, vrátane toho, že za špeciálneho predstaviteľa vymenovala osobu v ministerskom rangu, ktorá sa regiónu venuje na plný úväzok.

Čo očakávate od rokovaní medzi Srbskom a Kosovom a čo sa zatiaľ počas dvoch kôl podarilo?

Pred niekoľkými dňami sme si pripomenuli desiate výročie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miroslav Lajčák

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie