Denník N

Vitajte v kraji, kde domy stoja 10-tisíc. Miestni ich skupujú len preto, aby za plotom nemali geto

Jelšava. Foto – Andrej Sarvaš
Jelšava. Foto – Andrej Sarvaš

Na Gemeri sa zvádza boj o susedstvo. Pre lacné reality sa sem sťahujú problémoví susedia, neraz na popud špekulantov z iných obcí, ktorí kupujú domy pre tých, ktorých nechcú vo svojom okolí.

V nejakom paralelnom vesmíre by Jelšava mohla byť príjemným letoviskom. Taká Banská Štiavnica východu. Meštianske domy s klenbami by sa menili na útulné víkendové byty, Námestie republiky pred Kostolom sv. Petra a Pavla by obsadili kaviarne, na nádvorí kaštieľa Coburgovcov by v piatok a sobotu hrali divadlá a kapely.

V realite sa v meste s unikátnou architektúrou a pamiatkovou zónou nakopili roky neriešené problémy Slovenska na jednom mieste. Chudoba je všadeprítomná, ekologická situácia veľmi zlá.

Trochu čísel

Jelšava má niečo vyše 3200 obyvateľov a takmer polovicu z nich tvoria Rómovia. Asi 370 ľudí je nezamestnaných, čo predstavuje 20 percent aktívnej populácie.

Pamiatková zóna pozvoľna chátra, o kúpyschopnosti miestnych najlepšie vypovedá, že donedávna tam nebola otvorená ani len poriadna reštaurácia. Na mesto padá prach. To nie je metafora. Z pohľadu kvality ovzdušia je na tom Jelšava najhoršie na Slovensku, vlani boli limitné hodnoty prachových častíc (PM10) prekročené 61-krát za rok. Vlaky sem už nejazdia a ani cesty nie sú v najlepšom stave. To všetko vytvára atmosféru úpadku, ktorá kričí z každého kúta.

Niet lepšieho dôkazu o tom, že tu len málokto túži žiť, ako sú ceny bytov a domov. Koľko zaplatíte za 2-izbový byt v Bratislave? Na sídlisku 130-tisíc eur, v širšom centre aj 150-tisíc? V Jelšave je práve v ponuke 60-metrový byt s dvomi izbami, kuchyňou a kúpeľňou za 5500 eur.

Domy nie sú oveľa drahšie, najlacnejšie začínajú na sume 10-tisíc eur. Veľký trojizbový dom so slušným pozemkom nad námestím kúpite za 17-tisíc eur. „Strecha a steny sú v dobrom stave, okná treba vymeniť,“ informuje inzerát na Bazoši. Lokalita sa bude meniť ťažšie.

Nízke ceny realít nelákajú chalupárov ani nadšencov baníckej histórie. Ale celkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Slovensko

Teraz najčítanejšie