Denník N

Slovenskom sa valí vlna zatýkania. Prečo to zrazu ide?

Skončili v putách: Norbert Bödör, Monika Jankovská, Marian Kočner, Dobroslav Trnka, Kajetán Kičura a Robert Krajmer. Foto N – Tomáš Benedikovič, TASR
Skončili v putách: Norbert Bödör, Monika Jankovská, Marian Kočner, Dobroslav Trnka, Kajetán Kičura a Robert Krajmer. Foto N – Tomáš Benedikovič, TASR

Vražda Jána Kuciaka a zmena policajných funkcionárov odštartovali dominový efekt. Spoluprácu s políciou už zvažuje aj Makó. Je otázkou času, kedy prídu na rad aj politici.


Koho vplyvného zatkli alebo vyšetrujú

  • Marian Kočner vo väzbe (neprávoplatne odsúdený v kauze zmenky na 19 rokov, neprávoplatne oslobodený v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka)
  • Monika Jankovská a spol. vo väzbe (najväčšia korupčná justičná kauza Búrka, spolu je obvinených 18 ľudí, z toho 13 sudcov)
  • Norbert Bödör a Martin Kvietik vo väzbe (korupčná kauza Dobytkár, ktorá nemá v histórii krajiny obdobu, obvinení sú aj ďalší funkcionári PPA)
  • Kajetán Kičura vo väzbe (bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR obvinený z korupcie)
  • Pavol Polka vo väzbe (sudca zadržaný v kauze Plevel, kde ide o odhalenie fungovania korupcie na súdoch v Žiline)
  • Ľudovít Makó vo väzbe (bývalý riaditeľ KUFS je obvinený z násilnej trestnej činnosti)
  • Pavol Vorobjov vo väzbe (bývalý riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície je obvinený, že pre Bödöra lustroval v policajných databázach)
  • Dobroslav Trnka (bývalý generálny prokurátor obvinený z marenia spravodlivosti pre kauzu Gorila, stíhaný je na slobode)
  • Róbert Krajmer (bývalý riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky NAKA, bola uňho razia v súvislosti s kauzou Fatima, zatiaľ nie je obvinený)

Sudca Špecializovaného trestného súdu Ján Giertli mal minulý týždeň ako sudca pre prípravné konanie náročnú službu. Takýto týždeň na súde dlho nemali.

V pondelok protikorupčná jednotka NAKA zatkla v Žiline sudcu Pavla Polku a ďalších troch ľudí, a tak sudca Giertli rozhodoval v stredu celú noc o ich vzatí do väzby. Spal len hodinu a pol, vo štvrtok ráno už pojednával mafiánsku kauzu takáčovcov.

V piatok opäť do neskorého večera rozhodoval o vzatí do väzby právnika Petra Chrašča a manažéra IT firmy Miroslava Sedláka za to, že sa pokúsili podplatiť štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva Martina Fecka (OĽaNO). A to ešte stále nebolo všetko: v sobotu od 15.00 h rozhodoval Giertli znovu – tentokrát vzal do väzby bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Sudca tak oddychoval až v nedeľu.

Čím to je, že Slovenskom sa už niekoľko mesiacov valí vlna obvinení a vo väzbe končia aj tí najvplyvnejší ľudia, ktorí boli dlhé roky považovaní za nedotknuteľných? Denník N anonymne hovoril s viacerými policajtmi, prokurátormi a sudcami o tom, prečo to konečne ide a kam to môže zájsť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Ľudovít Makó

Slovensko

Teraz najčítanejšie