Denník N

Mein Kampf je mizerná kniha ako stvorená na paródiu, tvrdí autor Timur Vermes

Nemecký autor Timur Vermes. Foto - Cristopher Civitillo
Nemecký autor Timur Vermes. Foto – Cristopher Civitillo

Nemecký bestsellerista rád provokuje.

Jeho debut A je tu zas sa stal svetovým bestsellerom. Kniha bola aj úspešne sfilmovaná. Mimoriadny úspech dosiahol Timur Vermes aj s druhou knihou Hladní a sýti, drsnou satirou o utečeneckej kríze. Jeho knižky v slovenčine vyšli vo vydavateľstve Zelený kocúr. Prednedávnom vystúpil na pozvanie Goetheho inštitútu na Bratislavskom knižnom festivale.

Nadchli vás bratislavské električky. Prečo?

Dlho som ich nevidel. Pripomenuli mi detstvo. Môj otec v roku 1956 ušiel z Maďarska do NSR. Istý čas žil v utečeneckom tábore v Zirndorfe, preto som vyrástol v neďalekom Norimbergu. Roku 1972 otca a ostatných utečencov v rodnej krajine amnestovali. Znova sa smel vracať domov. Každé leto sme chodievali do Budapešti. Pohľad na vaše električky vo mne spustil prúd nostalgie.

Často ste s otcom hovorili o emigrácii?

Primálo. Mal som osem rokov, keď nečakane zomrel. Rád by som mu položil toľko otázok. Maďarčina sa zo mňa postupne vytratila, rozumiem už málo. Žiaľ, zo starej vlasti mi navždy zostala hlavne láska k nezdravému jedlu. Som dieťa sedemdesiatych rokov a mám rád budovy a veci z tohto obdobia. Preto som tak rád videl pomerne zachovanú socialistickú školu, dnes Novú Cvernovku.

Ako ste, dieťa zo západu Európy, vnímali jej východ?

Všetko vyzeralo inak, počnúc toaletným papierom, čo priam bilo do očí, až po autá. Mnoho výrobkov bolo imitáciou západných produktov. Až na Pepsi a Coca-Colu, originály. Pred pár rokmi, keď mi vyšiel preklad, som do Maďarska opäť zašiel a zarazene som zistil, že sa stále vyrába limonáda Traubisoda. Škoda, otec sa nedožil éry, keď píšem úspešné knihy v jazyku krajiny, do ktorej utiekol.

Ako vám prvý raz napadlo, že napíšete knihu o Hitlerovi v súčasnosti?

Štvalo ma, že máme v Nemecku síce veľa Hitlera, ale priveľa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie