Denník N

Vírus nie je slabší. Ak sa nič nezmení, čaká nás 50-tisíc prípadov denne, varujú britskí vedci

Ľudia v Londýne si 12. septembra užívali posledný víkend pred tým, ako vstúpilo do platnosti pravidlo o stretnutí maximálne šiestich ľudí. Foto - TASR/AP
Ľudia v Londýne si 12. septembra užívali posledný víkend pred tým, ako vstúpilo do platnosti pravidlo o stretnutí maximálne šiestich ľudí. Foto – TASR/AP

Sme v bode zlomu, varuje britský minister, mnohí Briti však ignorujú opatrenia. Druhú vlnu by britské nemocnice mali zvládnuť lepšie.

Británia patrila na jar k štátom, ktoré nový koronavírus zasiahol najviac. Na COVID-19 tu zomrelo vyše 41-tisíc ľudí, na počet obyvateľov z veľkých krajín Európy bolo horšie iba Belgicko a Španielsko.

Teraz sa politickí a vedeckí lídri Británie snažia spomaliť prichádzajúcu druhú vlnu. Hovoria o tom, že krajina je v „bode zlomu“ a čaká ju náročných šesť mesiacov, kým bude k dispozícii vakcína.

50-tisíc prípadov?

V pondelok sa pred kamery postavili hlavný vládny poradca pre oblasť medicíny Chris Whitty a hlavný vládny poradca pre vedu Patrick Vallance, aby Britom oznámili, v akom stave je vývoj epidémie v krajine. Británia momentálne nemá také vysoké prírastky ako Španielsko, Česko či Francúzsko – tri najzasiahnutejšie krajiny EÚ, ale to sa rýchlo môže zmeniť.

Počet nových prípadov sa tu podľa nich zdvojnásobuje každých sedem dní (na Slovensku sú to asi dva týždne). A nie je to tým, že sa viac testuje, keďže stúpa aj percento pozitívnych prípadov.

„Ak, a je to pomerne veľké ak, sa to nezníži a bude sa to zdvojnásobovať každých sedem dní, v polovici októbra budeme mať 50-tisíc prípadov denne,“ povedal podľa BBC Patrick Vallance.

To by podľa neho o mesiac neskôr znamenalo dvesto obetí denne. Varoval pritom, že vírus nie je slabší ako ten, ktorý tu bol v apríli.

Vedci zároveň povedali, že nový koronavírus prekonalo v Británii od začiatku pandémie asi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie