Denník N

Madrid si opäť zvyká na lockdown a jeho líderka hádže vysoké čísla na migrantov

Ľudia protestujú v uliciach proti novým opatreniam na boj s COVID-19 v Madride. Ilustračné foto - TASR/AP
Ľudia protestujú v uliciach proti novým opatreniam na boj s COVID-19 v Madride. Ilustračné foto – TASR/AP

Španielska Ľudová strana sa rétorikou stále viac približuje k radikálom.

Najprv boli proti tomu, aby centrálna vláda zdravotnú krízu spôsobenú pandémiou koronavírusu COVID-19 riešila, a žiadali viac moci pre autonómne regióny. Keď tú moc dostali, začali sa sťažovať, že centrálna vláda im nechce pomôcť.

Najprv boli proti tomu, aby Madrid pre obrovské čísla infikovaných a obetí uvoľňoval opatrenia pomalšie ako ostatné španielske regióny, a jednu fázu sa rozhodli úplne preskočiť. Keď sa však krátko nato dostali do druhej nekontrolovateľnej vlny epidémie, žiadali od centrálnej vlády, aby im pomohla so zavádzaním opatrení.

A aby toho nebolo málo, tak premiérka autonómnej oblasti Madrid Isabel Díaz Ayusová tú druhú nekontrolovateľnú vlnu zvalila na „spôsob života imigrantov“.

Takto nejako sa správa ultrapravica, hoci španielska pravicová strana Ľudová strana (Partido Popular, známa pod skratkou PP) sa radí medzi konzervatívne. Ich rétorika sa však nápadne približuje k radikálnejším stranám.

Posun konzervatívnych pravicových strán viac doprava je už dlhodobým trendom, ktorý sa začal objavovať ešte pred globálnou pandémiou.

„Vo väčšine krajín sa tradičné pravicové strany posunuli viac doprava v otázkach národnej identity, imigrácie a bezpečnosti, a to aj v krajinách, ktoré sa predtým zdali byť imúnne voči radikálnej pravici, ako Nemecko, Švédsko či Veľká Británia,“ povedal Denníku N Cas Mudde, expert na politický extrémizmus a populizmus v USA a Európe.

Selektívny lockdown

Madrid bol epicentrom pandémie koronavírusu v Španielsku už počas prvej vlny, no teraz je situácia opäť kritická. Denne v Španielsku pribúda 12-tisíc infikovaných, z toho tretina v Madride. Až 21 percent nemocničných lôžok je obsadená pacientmi s koronavírusom, čo je v porovnaní s celoštátnym priemerom 8,6 percent naozaj dosť.

Kým premiérka volá o pomoc, ľudia sa ozývajú, aby odstúpila.

„Je nutné konať čím skôr,“ povedal vo štvrtok novinárom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie