Denník N

Orbán ohlásil prípravu na „rozhodujúcu bitku” s liberálmi

Soros na bilbordoch ako hlavný nepriateľ Maďarska. Financované zo štátnej kasy. Foto – Ákos Stiller
Soros na bilbordoch ako hlavný nepriateľ Maďarska. Financované zo štátnej kasy. Foto – Ákos Stiller

Náhľad do hlavy vodcu Fideszu: hnev, agresivita, silený humor a začínajúci strach z ďalšieho vývoja.

Ani Viktor Orbán to v roku 2020 nemá ľahké: pre koronavírus sa zrušili podujatia, na ktorých zvykol vystupovať ako hlavný prorok strednej Európy a veliteľ neliberálnych vojsk v ťažení proti Bruselu. (Svoje vojská platí, samozrejme, z bruselských peňazí.)

Na festivale s názvom Tusványos v rumunskom Tusnádfürdő (Băile Tușnad) ohlásil pred šiestimi rokmi program neliberálnej demokracie a jeho vizionárske letné prejavy sleduje s veľkou zvedavosťou maďarská i medzinárodná tlač. Teraz sa musel uskromniť a namiesto veľkolepého živého prejavu napísal iba esej do svojho denníka Magyar Nemzet, ktorý si kúpil po volebnom úspechu v roku 2018. Je to príprava na voľby v roku 2022, nová výzva do boja proti liberálom, amatérska politologická úvaha o budúcnosti civilizácií a autor sa trošku dotkne aj života ľudí, ktorých je premiérom.

Nová nadávka na liberálov

Orbán začal používať novú nadávku na liberálov pred niekoľkými mesiacmi. Slovo „libernyák“ (liberňák) je pejoratívnou verziou slova liberál a ako upozornil jazykovedec László Kálmán, tento výraz je rozšírený hlavne v kruhoch extrémnej pravice. Používajú ho na tvrdé vulgárne hanobenie liberálov. Orbán si z toho, samozrejme, nerobí starosti, keďže extrémna pravica je už dávno súčasťou Fideszu. Niekdajší nacisti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie