Denník N

Má chytať pašerákov zbraní a cigariet, no tajné dokumenty vidia len jeho podriadení

Colná kriminálka má bojovať aj proti gangom pašerákov cigariet. Foto - TASR
Colná kriminálka má bojovať aj proti gangom pašerákov cigariet. Foto – TASR

Riaditeľ kriminálky finančnej správy Ľudovít Makó požiadal o previerku NBÚ až v máji, hoci je vo funkcii od septembra minulého roka. Za to, že nemá previerku, je podľa NBÚ zodpovedný šéf finančnej správy František Imrecze. To je jeho ďalší zásadný problém po chybnom výpočte odvodov pre desaťtisíce živnostníkov.

Z Maďarska príde tajná správa, podľa ktorej na naše územie mieri veľká zásielka heroínu určená pre poľských dílerov. Na stôl by ju mal dostať riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚ FS) Ľudovít Makó, ktorý má rozhodnúť o tom, akým spôsobom ju budú naši agenti v utajení sledovať, aby nezmizla na slovenskom území a kontraband mohla prevziať poľská protidrogová jednotka.

Hoci takéto informácie o dôležitých medzinárodných operáciách chodia v Európe práve šéfom colných kriminálok, na Slovensku je to zrejme už viac ako desať mesiacov inak. Makó nemá previerku Národného bezpečnostného úradu, takže sa nesmie oboznamovať s informáciami stupňa Dôverné či Tajné.

Ľudovít Makó pracoval v policajnom zbore a viedol SBS ABAS SR Management. Pre časopis finančnej správy povedal, že colnej kriminálke sa pod jeho vedením darí lákať bývalých príslušníkov tajných služieb. Foto – financnasprava.sk

Hlavne s dokumentmi v režime Dôverné sa pritom aj radoví referenti a operatívci kriminálky oboznamujú bežne a desiatky z nich majú previerky dokonca na druhý najvyšší stupeň Tajné.

Šéf kriminálného úradu je vo funkcii od 15. septembra 2014 a stále má len previerku na najnižší stupeň utajenia Vyhradené, ktorú neudeľuje NBÚ, ale podpisuje ju prezident finančnej správy František Imrecze. Prvé dva mesiace bol pritom dokonca aj bez nej.

Ide o ďalší problém finančnej správy, ktorá teraz nevie dôveryhodne vysvetliť chybné údaje pre odvody desaťtisícov živnostníkov.

Požiadal až po novinárskych otázkach?

Denník N už o tom, že Makó nemá previerku NBÚ, písal. Daňováci vtedy odpísali, že si požiadal o previerku na stupeň Tajné a čaká. Nechceli však prezradiť, kedy žiadosť NBÚ poslal. Až teraz prezradili, že to bolo až „v máji 2015“. Konkrétny dátum opäť odmietli zverejniť. Denník N sa na previerku šéfa kriminálky spýtal 28. mája, mohlo to teda byť až po novinárskych otázkach a len pre ne.

Medzinárodné operácie nie sú jedinými utajovanými informáciami, ktorými colná kriminálka disponuje. Riadi špeciálnu zásahovú jednotku, má sieť svojich tajných informátorov, ktorí tak môžu byť v ohrození života, má v kompetencii nahliadnuť do akéhokoľvek daňového priznania či bankového účtu a rovnako ako polícia či SIS môže narábať s odposluchmi telefonátov. Okrem drog, alkoholu či cigariet sa venuje pašovaniu zbraní alebo rádioaktívneho materiálu. Nemá len operatívne právomoci, ale aj daňové a colné kriminálne trestné činy vyšetruje.

Makó v minulosti pracoval v policajnom zbore a potom ako konateľ viedol holding slovenských a maďarských súkromných bezpečnostných služieb.

Ako teda môže fungovať kriminálka so šéfom bez previerky a kto vlastne riadi desiatky jej tajných operácií, keďže Makó zo zákona k utajovaným dokumentom nesmie mať prístup?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľudovít Makó

Slovensko

Teraz najčítanejšie