Denník N

Gombasek: magická dolina maďarskej kultúry, ktorá sa zapáčila aj Fideszu

Park národných totemov v Gombaseku. Foto N - Tomáš Hrivňák
Park národných totemov v Gombaseku. Foto N – Tomáš Hrivňák

Romantika v prostredí gemerskej prírody s jaskyňou, ruinami kláštora, národnou symbolikou a infraštruktúrou za peniaze Orbánovej vlády. Kto chce pochopiť spoločenské a politické pomery Maďarov na Slovensku, musí vidieť Gombasek.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, začíname v Rožňave.

Na dnešný Gombasek existujú dva prevládajúce pohľady. Prvý dobre vystihujú slová mladého básnika a slammera Róberta Labodu: Gombasek je miesto, ktoré hľadáš na mape, ale nájdeš vo svojom srdci. Gombasek je totiž domovom najväčšieho maďarského festivalu na Slovensku a stretávacím miestom mládeže. Niektorí ho považujú dokonca za „maďarskú Pohodu“.

Druhý pohľad je kritickejší a Gombasek prirovnáva k festivalu v rumunskom Tusnádfürdő (Băile Tușnad), nazývaný ako Tusványos, ktorý sa stal politickým podujatím Fideszu. Každoročne vyvrcholí veľkým prejavom Viktora Orbána.

Ktorý z týchto pohľadov je správny? Ako Gombasek vplýva na identitu a politiku Maďarov na Slovensku? Stáva sa symbolom nového začiatku maďarských strán a spoločenskej jednoty, alebo bude východiskom novej vlny nacionalizmu? Odpovede na tieto otázky sme hľadali na mieste.

Ruiny kláštora paulínov. Foto N – Tomáš Hrivňák

Príroda a politika

Gombasecká dolina sa nachádza pätnásť kilometrov juhozápadne od Rožňavy a je časťou obce Slavec. V doline rieky Slaná vznikla Gombasecká jaskyňa, ktorú objavili v roku 1951 dobrovoľní jaskyniari a stala sa hlavnou turistickou atrakciou mikroregiónu. Výnimočnú atmosféru dodávajú doline aj ruiny kláštora paulínov zo 14. storočia, ktorý zanikol už v 16. storočí.

Možno aj táto atmosféra inšpirovala mladých maďarských študentov z Prahy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Slovensko

Teraz najčítanejšie