Denník N

Malo by Slovensko zlegalizovať marihuanu? Odpovedajú Procházka, Kuffa, Martvoň…

Procházka, Kuffa, Uhliarik, Martvoň, Frešo, Žitňanská, Galko a Lipšic odpovedajú, či by boli za miernejšie tresty pre drobných užívateľov marihuany a či by súhlasili s legalizáciou konopy na lekárske účely.

1. Súhlasili by ste s dekriminalizáciou držania malého množstva marihuany?

2. Súhlasili by ste s povolením využitia marihuany na liečebné účely?

 

kandidát na prezidenta Radoslav Procházka tlaèová konferenciaRadoslav Procházka, predseda Siete

1. Súhlasím so zásadným zmiernením trestov za držanie malého množstva marihuany, pretože jej spotrebu považujem za individuálne škodlivú, ale za spoločensky menej nebezpečnú, než za akú ju považuje súčasné znenie trestného zákona.

2. Áno, pretože dôverujem lekárom, ktorí hovoria, že pri istých diagnózach a pri kvalifikovanom dohľade môže pacientom pomôcť pri zmierňovaní príznakov.

 

Henrieta Crkoòová Štefan KuffaŠtefan Kuffa, poslanec OĽaNO

Na liečebné účely áno, mimo liečebných nie. Ak potláčajú bolesť, to je v poriadku, ale aby sme my učili ľudí nejakej závislosti, tak to neprichádza do úvahy. Ľudia práve pod vplyvom drog a alkoholu páchajú kriminálne činy. Aj závislí alkoholici začínali s malým množstvom. Čím sú mladší, tým sú závislejší aj pri malých množstvách a rovnako je to aj pri drogách. Nemám nejakú extra skúsenosť, ale človek to teoreticky aj prakticky, však nejaký život má za sebou a vidí, čo to s nimi a ich rodinami robí. Vy by ste chceli mať syna, dcéru, otca, mamu závislých od drog? Štát je na to, aby chránil aj rodiny, aj ľudí. Je potrebné prijať zákon, aby to nerobili. Alkohol je čosi iné ako drogy.

 

Rozdiel medzi 2. a 3. miestom v súboji o post predsedu Trnavského samosprávneho kraja bol pod¾a neoficiálnych koneèných výsledkov 55 volièských hlasov. O tento poèet predbehol József Berényi (SMK-MKP, OKS) kandidáta Ivana Uhliarika (KDH, SDKÚ-DS). Pri sèítaní hlasov bol Uhliarik stále na druhej pozícii za víazom Tiborom Mikušom (nezávislý). Poradie sa zmenilo až v závere. Na snímke kandidát na župana Trnavského samosprávneho kraja Ivan Uhliarik v Trnave v nede¾u 10. novembra 2013. FOTO TASR - LukᚠGrinaj

Ivan Uhliarik, poslanec KDH, bývalý minister zdravotníctva

1. Nemôžem s tým súhlasiť ani ako lekár, ani ako otec pubertálnych detí, ani ako konzervatívny politik. Aj keď povolíte mieru alkoholu, vždy sa to môže zneužiť a ľudia nemajú mieru, kedy to už je 0,5 a kedy 0,4. Metabolizmus každého človeka je iný. Radšej zastávam politiku nulovej tolerancie pri alkohole aj drogách vrátane marihuany.

2. Pri kožných preparátoch sa už používa. Aj morfín je návykový, keby ste ho začali užívať ako zdravý človek a za pol roka sa stanete závislým. Užívajú ho onkologickí pacienti. Keď je takéto liečivo a prejde procesom schvaľovania, tak tam problém nie je, ak obsahuje napríklad kanabinoid ako účinnú látku lieku. Nesúhlasím však s tým, aby si pacient zapálil marihuanovú cigaretu v nádeji, že mu zmierni nejaké ťažkosti.

 

martvonAnton Martvoň, poslanec Smeru

1. Záleží, o aké malé množstvo by išlo. Ak by to bolo tak, ako sa niekedy stane, že mladí ľudia mnohokrát nájdu niečo, niekto im niečo dá alebo nevedia, čo to je, prípadne si to chcú iba vyskúšať, tak by to nemuselo byť trestným činom, ale stačil by iba priestupok. Mladý človek by miesto podmienky dostal pokutu a pocítil by to viac, pretože finančné veci sa mladých vždy dotknú viac ako niečo v rovine podmienky. Mohlo by to pôsobiť viac výchovne vo vzťahu k malému množstvu, aby vedeli, že aj pri malom množstve je to problematické. Mladí si často neuvedomujú, že ak dostanú aj pri tom malom množstve podmienku, má to dosah na celý ich život.

2. Marihuana, tak ako aj iné látky, ak sú vedecky preukázané liečebné účely, mali by byť pripustené aj na liečbu. Na prvom mieste musí byť život aj zdravie človeka, a keď to pomôže zachrániť zdravie alebo zmierniť chorobu, malo by to byť pod lekárskym dohľadom povolené a využívané.

 

freso1Pavol Frešo, predseda SDKÚ

1. Určite je lepšie, aby sa takéto malé drogové veci riešili radšej väčšími pokutami ako trestným stíhaním. Urobiť trestný záznam niekomu pre jeden-dva jointy je nesprávne. Samozrejme, je to droga a treba postihovať dílerov. Je to pozostatok myslenia niekde z čias komunizmu, keď sa pre malé veci znemožnilo ďalšie uplatnenie v živote.

2. Áno.

 

nezaradená poslankyòa NR SR Lucia Žitòanská tlaèová konferenciaLucia Žitňanská, poslankyňa Mosta-Hídu

1. Som mierne opatrná, ale súhlasím, že pri malom množstve na vlastnú spotrebu by sme asi nemali tých mladých ľudí kriminalizovať.

2. Neviem sa k tomu vyjadriť, necítim sa v tejto oblasti vzdelaná. Potrebovala by som si k tomu vypočuť názory odborníkov a podľa toho sa rozhodnúť. Je to výsostne odborná, a nie politická otázka.

 

¼ubomír GalkoĽubomír Galko, poslanec SaS

1. Súhlasím, nie je správne, aby prevažne mladí ľudia, ktorí nikomu inému neubližujú, mali záznam v registri trestov za jednu alebo dve marihuanové cigarety. Táto úprava zákona by mala ísť ruka v ruke s prísnym postihovaním dílerov, aby tí, čo distribuujú tvrdé drogy a robia na tom nelegálny biznis, boli tvrdšie postihovaní.

2. Áno. Používa sa to bežne v zahraničí. Niektoré lieky, ktoré sú na báze marihuany, už dnes bežne fungujú na tlmenie bolesti.

 

LipšicDaniel Lipšic, predseda Novy

1. Dolná hranica dnes pri trestoch nie je žiadna, preto pri držaní malého množstva marihuany sa ukladajú alternatívne tresty, nikdy nie väzenské. Už pred desiatimi rokmi nová kodifikácia výrazne znížila trest pre držbu pre vlastnú potrebu a najmä rozšírila množstvo, ktoré zákon považuje za vlastnú potrebu. Skôr by som bol za diskusiu aj medzi odborníkmi, či je správne to prekvalifikovať na priestupok, lebo to je kľúčová vec. Druhá vec je, či by recidíva, ako napríklad pri drobných krádežiach, nemala byť už prečinom. Drobná krádež nie je trestným činom, ale ak je za dva roky opätovne spáchaná, je kvalifikovaná ako prečin. Potom je už zjavné, že sankcie za priestupok nemajú žiaden odstrašujúci účinok.

2. Tam problém nie je, s tým nemá nikto problém. Ak je to naozaj indikovaná liečba, využívajú sa omnoho návykovejšie drogy, napríklad morfín. Tam nie je problém. Problém je, aby to nebolo na to, keď si niekto povie, že má depresiu, ale vtedy, keď je liečba indikovaná odborníkom na stíšenie bolesti, v takom prípade sú použiteľné oveľa nebezpečnejšie drogy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie