Denník N

Ako sa Rožňave podarilo zvládnuť oranžovú na pandemickom semafore a kedy môže mať problém

Testovacie miesto na koronavírus v rožňavskej nemocnici. Foto N - Ria Gehrerová
Testovacie miesto na koronavírus v rožňavskej nemocnici. Foto N – Ria Gehrerová

Keď bola v okrese Rožňava krízová situácia, kontakty namiesto troch hygienikov obvolávali pätnásti a prijali aj ľudí navyše. Vážne prípady zatiaľ vozia do Košíc.

Pacient nula prišiel z Fínska. Vrátil sa do obce Vlachovo, kde žije asi 800 obyvateľov, a v jej okolí sa pohyboval zhruba týždeň. Identifikovať sa ho podarilo až po tom, čo sa ochorenie prejavilo a potvrdilo u jeho príbuzného.

Tak sa z okresu Rožňava stal na začiatku septembra oranžový okres. Regionálna hygiena nevedela presne určiť, koho všetkého pacient nula stretol a mohol nakaziť a či sa nákaza v okrese nevymkla spod kontroly.

„Povedali sme si, že kým nevykonáme plošné testovanie v danom ohnisku, radšej prijmeme prísnejšie opatrenia a prehodíme sa do oranžovej farby na pandemickom semafore,“ vysvetľuje šéf rožňavského úradu verejného zdravotníctva Jozef Varga, ako sa Rožňava a jej okolie stali rizikovým regiónom.

Najväčšou hrozbou nebolo množstvo potvrdených prípadov, ale neistota, kde sa nákaza mohla v priebehu týždňa rozšíriť. Počet pozitívnych prípadov v rožňavskom regióne ani raz nepresiahol 10 prípadov za týždeň.

Varga si za svojím rozhodnutím prepnúť semafor na oranžovú farbu stojí. „Je veľmi dôležité, aby ten stav bol aj na posúdení regionálneho hygienika a nebolo to len o číslach a počtoch,“ hovorí Varga.

Rýchly zásah a ako obvolať kontakty

Oranžová na semafore pre Rožňavu a okolie neznamenala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie