Denník N

Mužom vypadávali zuby pred štyridsiatkou, arzén sa dostal aj do rastlín. Po Siderite Nižná Slaná zostal jedovatý prach

Dym z komína v závode Siderit do roku 2008 ohrozoval zdravie obyvateľov Nižnej Slanej, Gočova aj Vlachova. Foto N - Tomáš Hrivňák
Dym z komína v závode Siderit do roku 2008 ohrozoval zdravie obyvateľov Nižnej Slanej, Gočova aj Vlachova. Foto N – Tomáš Hrivňák

Vedec Ondrej Hronec varoval svojich spolužiakov, aby nešli pracovať do baní, lebo sa nedožijú dôchodku.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, začíname v Rožňave.

Ešte to boli mladí muži okolo štyridsiatky, a už prichádzali o zuby. Niektorí bývalí baníci majú nádor v žalúdku, v hrubom alebo tenkom čreve.

Železorudné bane a spracovateľský závod v Nižnej Slanej, ktoré roky kontaminovali časť Gemera ťažkými kovmi, už skrachovali, túto oblasť však ničia ďalej. Okrem rozpadnutých budov závodu a nezamestnaných ľudí po nich ostala aj skládka banského odpadu.

Prvé bane na železnú rudu v Nižnej Slanej založili nemeckí baníci pred osemsto rokmi. Rudu ťažili odstreľovaním a vŕtaním.

Zastarané spôsoby ťažby pokračovali do sedemdesiatych rokov minulého storočia, keď v obci vznikol závod na spracovanie sideritu, ktorý umožnil desaťnásobne zvýšiť ťažbu rudy. Podľa tohto minerálu, z ktorého získavali železo, nazvali v roku 1975 aj závod Siderit, zamestnával pol druha tisíca ľudí.

V osemdesiatych rokoch sa tam zamestnal aj Ján Dukles. Pôvodne pracoval v pozemných stavbách v Poprade, kam chodieval na týždňovky. No keďže mal doma v Gočove dve malé deti, manželka ho presvedčila, aby sa zamestnal v závode na spracovanie železnej rudy vo vedľajšej dedine.

Baník s vývodom z brucha: Vtedy som chcel zabezpečiť rodinu

Ján Dukles pracoval na spekaní železorudného koncentrátu do peliet, ktoré sa mohli naložiť do vagónov a odviezť do Východoslovenských železiarní v Košiciach. Z hľadiska vystavenia ťažkým kovom to bola jedna z najhorších prác v celom Siderite.

„Pri práci bolo neskutočne veľa prachu, niekedy sa to nedalo ani vydržať. Mnoho kolegov v dôsledku toho ochorelo alebo zomrelo,“ spomína šesťdesiattriročný Dukles. Zamestnanci pri spekaní rudy do peliet nosili ochranné rúška, no aj tak vdychovali toľko jedovatého prachu, že mali čierne sliny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Slovensko

Teraz najčítanejšie