Denník N

Ako budú hlasovať v referende Adela Banášová a šéf ÚPN?

Svoj postoj k referendu vysvetľujú Adela Banášová a Ondrej Krajňák.

Adela Banášová, moderátorka

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu?

Nie. Minule mi niekto povedal, že svet nepotrebuje pravdu, ale porozumenie. A ja sa v záujme toho tiež snažím porozumieť iným „pravdám“, aj keď sa s niektorými nemusím stotožniť. Okrem toho, v zmysle myšlienky – miluj blížneho svojho nemám záujem svojim blížnym spôsobovať násilie tým, aby som rozhodovala o ich životoch. Kvalitný vzťah je otázkou bezpodmienečnej lásky, a to sa nedá ukotviť do žiadnej legislatívy. Na sexuálnu výchovu mám ten názor, že na školách by sa mohli učiť základy životných princípov, ako sú sebaláska, teda aj láska k iným, aby si naše deti budovali kvalitné partnerské vzťahy, a nie sa len učili, čo kam strčiť. To si nájdu na internete aj bez nás a s vedomím, čo je to kvalitný vzťah, odhalia tú sexuálnu stránku aj sami s láskou a úctou voči sebe a tomu druhému.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Moji známi, ktorí sú homosexuáli, nie sú ľudia, ktorých definuje sex. Nevnímam ich v komunikácii cez ich orientáciu. Neriešime to a nebavíme sa o tom, čo majú nové vo svete gayov. Ľuďom, čo majú iný názor ako ja, nehovorím nič, len to, že je vždy dobré vidieť veci aj z druhej strany a že čím viac bojujeme za nejaký postoj, tým menej vlastnej istoty máme v sebe.

Ondrej Krajňák, predseda ÚPN

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu?

Áno, považujem to za legitímnu možnosť vyjadriť svoj osobný postoj. Na tri otázky trikrát odpoviem súhlasne.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Tých, ktorých osobne poznám, považujem za statočných ľudí. O referende som s nikým nehovoril. Ak by sa ma pýtali, účasť by som odporučil aj napriek tomu, že na to majú rozdielny názor.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie