Denník N

Riadi architektonické súťaže Bratislavy: Verejný sektor by mal byť lídrom v tvorbe kvality

Architekt Peter Lényi. Foto N - Tomáš Benedikovič
Architekt Peter Lényi. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf sekcie súťaží Metropolitného inštitútu Bratislavy Peter Lényi o vylepšovaní života v hlavnom meste tvorivými tendrami.

Podieľal sa na rozbehu architektonického súťaženia v malom Leopoldove, dnes šéfuje sekcii súťaží v rámci Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB). Dôraz na kvalitu verejných stavieb sa aj jeho pričinením preniesol z periférie do hlavného mesta.

Počas jeho pôsobenia prebehli alebo boli pripravené súťaže na revitalizáciu Námestia SNP a Kamenného námestia, na obnovu kúpeľov Grössling, na predĺženie promenády na Železnej studničke či na bytový súbor Terchovská.

Architekt Peter Lényi vysvetľuje, ako súťaženie v Bratislave funguje, aké výsledky prinieslo, kam by sa malo ďalej posunúť a prečo je pre neho osobne dôležité.

Prečo mesto Bratislava potrebuje samostatnú sekciu pre architektonické súťaže, v ktorej pracuje sedem ľudí?

Bratislava je najväčšie mesto na Slovensku a má veľmi veľa investičných akcií. Mnohé majú takú veľkosť a dôležitosť, že je žiaduce, aby sa riešenia hľadali pomocou súťaže. Sedem ľudí je dosť, no zadaní je násobne viac ako v hocijakom inom meste, s akým som sa vo svojej praxi stretol. To číslo je adekvátne stavu, v ktorom sa nachádzame. Identifikovali sme desiatky zadaní, ktoré majú potenciál byť riešené architektonickou súťažou. Naše kapacity sú plne vyťažené.

Prečo sa v Bratislave doteraz súťažilo minimálne?

Neboli na to kapacity. Na úrovni mesta sa súťažiam venovala hlavná architektka, ktorá však popri tom, že chcela robiť a robila súťaže, mala množstvo inej roboty. Nemohla tomu venovať toľko priestoru, ako máme možnosť teraz my. Súťaže, ktoré je možné považovať za relatívne dobré, boli v minulosti možno raz za rok a potom boli pauzy. Bola to súťaž na Námestie slobody či súťaž na centrálnu os Petržalky.

Akým spôsobom sa určuje, čo sa stane predmetom architektonickej súťaže?

Úvodná detekcia prebehla po tom, ako som nastúpil minulý rok. Vtedy sme zisťovali, kde sa na meste čo rieši. Existuje, samozrejme, aj politický program, ktorý sa týka vedenia mesta, poslancov a starostov. Zadania prichádzajú z týchto strán, postupne vznikajú aj priamo v MIB-e.

My vyhodnocujeme, ktoré z nich sú podstatné, na ktoré máme aktuálne kapacitu a know-how. Na základe toho si robíme zostavu, a to tak, aby sme postupne rozvíjali rôzne oblasti – verejné priestranstvá, nájomné byty alebo objekty so špecifickou funkciou. Tu sú napríklad hlavným lídrom kúpele Grössling.

Územie Námestia SNP a Kamenného námestia je predmetom najväčšej architektonickej súťaže mesta. Má priniesť „mestskú obývačku“. Vizualizácia – MIB

Ktorú z doteraz vyhlásených súťaží považujete za najdôležitejšiu?

Najdôležitejšia súťaž, ktorú robíme, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Kultúra

Teraz najčítanejšie