Denník N

Už v sedemnástich som zarábal trikrát viac ako otec. Mladým futbalistom z toho môže zašibať, hovorí Peter Štyvar

Peter Štyvar. Foto N - Tomáš Hrivňák
Peter Štyvar. Foto N – Tomáš Hrivňák

V drese Žiliny strelil gól Aston Ville na jej vlastnom ihrisku.

Málokto hovorí o futbale tak otvorene. Rožňavčan Peter Štyvar bol v minulosti výborný ligový hráč, za ktorého anglický Bristol City zaplatil Žiline 750-tisíc eur.

„Mladí hráči potrebujú nad sebou ochrannú ruku. Mňa udržal pri zemi otec,“ hovorí futbalista, ktorý si dvakrát zahral v reprezentácii.

Štyvar býval na izbe s Petrom Pekaríkom a voľný čas trávil s Martinom Škrtelom. Dobre pozná trénerov Vladimíra Weissa, Adriána Guľu aj otca a syna Kozákovcov. Momentálne je trénerom Rožňavy v piatej najvyššej slovenskej lige.

Dočítate sa:

  • prečo by nechcel trénovať Slovan Bratislava;
  • ako na neho anglický tréner v Bristole kričal, že si nemôže dovoliť byť chorý;
  • ako grécky tréner v Škode Xanthi uprednostňoval Brazílčana s nadváhou;
  • prečo by sa Ján Kozák starší nikdy nezachoval ako Pavel Hapal po zápase s Českom.

Viacerí bývalí hráči kritizujú nízke ambície súčasných slovenských športovcov. Môžu mať na to vplyv okrem charakterových čŕt aj peniaze? Ak hráč zarobí veľa už v slabšej lige pri menšej snahe, nie každý bude tvrdo pracovať, aby sa posunul ďalej.

Niečo na tom bude, veď jeden taký futbalista sa nedávno vrátil na Slovensko. Doteraz hral súťaž na úrovni našej druhej či tretej ligy, kde však zarábal obrovské peniaze, a preto mu to stačilo. Každý sa chce pekne obliecť a mať pekné auto. V konečnom dôsledku vás však rovnako odvezie škodovka aj ferrari. Hodnoty sú niekde inde. S peniazmi je život v niečom ľahší, ale v inom zas ťažší. Nie nadarmo sa hovorí: málo peňazí, málo problémov – veľa peňazí, veľa problémov. Ľudia s peniazmi a popularitou sa nemôžu ani prejsť po meste, lebo ich fanúšikovia zožerú. Keď idú na dovolenku, musia si pomaly rezervovať súkromnú pláž, aby si mohli zaplávať v mori.

Keď ste chodili po meste s Martinom Škrtelom, stávalo sa, že ho ľudia zastavovali?

Žili sme v Trenčíne, kde boli iné kapacity, ktoré zarábali možno aj päťkrát viac. Mám na mysli hokejové hviezdy. Škrťa aj preto ľudia veľmi neotravovali, ale keď sme sedeli na nejakom drinku, boli okolo kamaráti, ktorí z toho chceli trochu vyťažiť. Nebolo to však v neúnosnej miere a Škrťo nemal problém niekoho pozvať a zaplatiť.

Poznáte prípady hráčov, ktorí si mysleli, že sú majstri sveta, a premrhali svoj talent?

Nebudem nikoho menovať, ale je ich veľa. Nejde o žiadnu slovenskú špecialitu, aj po svete behá veľa hráčov, ktorí boli v reprezentácii do 21 rokov najlepší hráči, no o dva roky už nehrali futbal. Stúpla im sláva do hlavy, prišli prvé veľké peniaze, futbal išiel na vedľajšiu koľaj a začali stagnovať. Medzi veľkým úspechom a tvrdým pádom je veľmi tenká hranica. Mladí chlapci si musia dávať veľký pozor, aby neskĺzli na zlé chodníčky.

Čo ste spravili s prvou väčšou výplatou?

Nezarábal som ani zďaleka toľko ako mladí hráči v súčasnosti, ale aj tak išlo o dobré peniaze. V sedemnástich som hral druhú ligu za Lokomotívu Košice. Odohrali sme tri zápasy, popritom trénovali a prišla mi trikrát väčšia výplata, ako dostával v práci môj otec. Hneď som išiel do Maďarska a v Miškovci som si kúpil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie