Denník N

On-line hry môžu byť návykové, varuje detská psychiatrička. Nedajú sa zastaviť, dieťa je tlačené, aby nezmeškalo nové kolo

Internetové hry sa nedajú prerušiť, pre dieťa sú o to rizikovejšie, varuje psychiatrička Dunayová. Medzi najpopulárnejšie patri World of Warcraft, ktorú môžu hrať aj tisíce hráčov. Foto - Archív D. Dunayovej
Internetové hry sa nedajú prerušiť, pre dieťa sú o to rizikovejšie, varuje psychiatrička Dunayová. Medzi najpopulárnejšie patri World of Warcraft, ktorú môžu hrať aj tisíce hráčov. Foto – Archív D. Dunayovej

Internet otvoril nové formy závislosti. Podľa detskej psychiatričky Denisy Dunayovej zrejme pribúda aj prípadov nadmerného sledovania porna aj poruchy označovanej ako „shopoholizmus“.

Lekárka a detská psychiatrička Denisa Dunayová pracuje v jedinej detskej psychiatrickej liečebni na Slovensku, ktorá je v obci Hraň v okrese Trebišov. Venuje sa takzvaným nelátkovým závislostiam, ktoré sú väčšinou spojené s nadmerným využívaním internetu.

Dunayová hovorí, že ak sa dieťa stane závislým od videohry, nezriedka ide len o dôsledok iných problémov.

„Digitálnym hrám môžu prepadať deti, ktoré majú poruchy ADHD, sú tam vzťahové problémy v rodine, poruchy nálad a podobne. Hranie je v mnohých prípadoch kompenzačný mechanizmus iných problémov,“ hovorí.

Čo si dnešná doba vyžaduje od detského psychiatra? Musíte byť na sociálnych sieťach a poznať počítačové hry?

Určite sa dá povedať, že éra tabletov, smartfónov a dostupného internetu ovplyvnila aj našu prácu. O hrách mám čiastočný prehľad hlavne vďaka komunikácii s detskými pacientmi. Aj kvôli svojej práci som sa prihlásila na Instagram, pretože ten je obľúbený medzi adolescentmi. Čisto súkromne by som na ňom nebola, lebo som skôr generácia iných sociálnych sietí.

Čo Tik-Tok? Obľuba tejto siete, zameranej hlavne na amatérske videá, rastie medzi úplne najmladšími. 

Na nej nie som. Uvidím, čo prinesie čas.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Denník N pripravil špeciálny magazín venovaný hrozbám internetu. Oslovili sme viacerých psychológov, lekárov, učiteľov a odborníkov na kyberbezpečnosť. Spolu s nimi sme pripravili sériu článkov venovaných: 

– internetovým podvodom,
– kyberšikanovaniu,
– sexuálnemu nátlaku,
– internetovým závislostiam,
– radikalizácii tínedžerov.

Magazín je od novembra k dispozícii v novinových stánkoch. Držitelia klubového predplatného, ktorí odoberajú naše mesačníky, ho dostanú poštou.

Časopis bezplatne doručíme 10 000 študentom stredných škôl vďaka podpore spoločnosti Eset.

V čom sa detskí pacienti, vyrastajúci s mobilmi a tabletmi, odlišujú od tých, s ktorými sa stretávali psychiatri v minulosti?

Korektné je povedať, že toto presne nevieme. Ja som sa začala svojej praxi venovať v roku 2013, čo už tiež bola éra sociálnych sietí a dostupného internetu. Ale ani v tom čase sme ešte tieto fenomény tak podrobne neskúmali. Nevieme teda, ako veľmi sú dnešní pacienti iní, pretože v minulosti sme dosahom týchto technológií nevenovali takú pozornosť. Pacientom sme nedávali tie isté otázky, aké im dávame dnes.

Poruchy spôsobované internetom a mobilnými zariadeniami sú stále

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie