Denník N

Nestačí len dekriminalizovať marihuanu

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Na slovenskej debate ma najviac mrzí to, že sa marihuana s úplnou ľahkosťou normalizuje.

Autorka je prezidentkou globálnej organizácie Movendi International,
ktorá sa zaoberá rozvojom spoločnosti prostredníctvom prevencie škôd spôsobených alkoholom

Za posledných pár dní sa Slovenskom prehnala vlna pohoršenia zo zatknutia mladíka s marihuanou a rozbehli sa diskusie o neprimeranej výške trestu. Začali sa písať petície vyzývajúce vládu k dekriminalizácii marihuany.

K jednotlivým prípadom, či už zatknutého mladíka, alebo toho prepusteného, po udelení milosti pani prezidentkou, sa nejdem vyjadrovať, pretože ich prípady nemám naštudované, ale nedá mi poukázať na niekoľko mýtov a nekonzistentných argumentov, ktoré som za posledné dni zachytila a ktoré sa objavujú aj v globálnej drogovej politike. Bola len otázka času, keď dorazia aj do slovenskej debaty.

Dekriminalizácia či legalizácia?

Dekriminalizácia marihuany je veľmi široký pojem a vôbec neviem, čo si pod ním zástancovia tejto cesty na Slovensku predstavujú. Mám dokonca pocit, že ani oni sami nevedia, čo tým presne myslia, pretože v jednej vete hovoria, že drogy treba dekriminalizovať, lebo prohibícia nefunguje. Teda hovoria o zlyhaní zákazu.

Dekriminalizácia však neznamená legalizáciu, čiže drogy, ich výroba a predaj sú aj po dekriminalizácii naďalej zakázané.

Často sa v tejto debate odkazuje na Portugalsko ako vzorovú krajinu, ktorá dekriminalizovala drogy a tak sa vyrovnala s drogovou problematikou. Portugalsko čelilo na konci 90. rokov veľkým problémom s konzumáciou drog, a tak v roku 2001 zostavili expertnú komisiu, ktorá navrhla celý súbor riešení. Bolo ich okolo 30 a dekriminalizácia bola len jedným z týchto 30 bodov. Aj samotný autor portugalského modelu João Goulão hovorí, že samotná dekriminalizácia by im tieto výsledky nepriniesla.

Portugalci zdvojnásobili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Komentáre

Teraz najčítanejšie