Denník N

Chatrče zrovnali so zemou. Ako v Dobšinej presťahovali celú osadu, ženy dostali šancu a všetci už majú vodu

Miestni Rómovia z osady mali v oficiálnych dokumentoch adresu "cigánska osada". Dnes bývajú na ulici Dedičná. Foto N - Tomáš Hrivňák
Miestni Rómovia z osady mali v oficiálnych dokumentoch adresu „cigánska osada“. Dnes bývajú na ulici Dedičná. Foto N – Tomáš Hrivňák

V Dobšinej to nie je idyla, ale v posledných rokoch sa tam život výrazne zlepšil. Už tam nemajú osadu s chatrčami, v zime majú ľudia teplo a mladé matky tam učia, ako sa rozprávať so svojimi deťmi.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, začíname v Rožňave.

Mesto s päťtisíc obyvateľmi, z toho približne dvetisíc tvoria Rómovia. Približne sedemsto z nich žilo na okraji v industriálnom areáli bývalej fabriky na azbest. Stálo tam 74 chatrčí a jeden starý panelák, postavený ešte v minulom režime. Rómovia pili vodu z potoka, ktorý tiekol pomedzi splašky a odpadky.

Takto vyzeralo mestečko Dobšiná, keď v roku 2014 nastúpil do funkcie nový primátor Ján Slovák.

Po príchode nového primátora všetky chatrče zrovnali so zemou. Nie, nebolo to tak, že by Rómov vyhnali a čierne stavby jednoducho zbúrali. Naopak, miestne elity podstúpili veľký risk a naraz presťahovali celú osadu do nových bytov. Ľudia z najväčšej chudoby žijú trochu lepšie a aj väčšina musí uznať, že to pomohlo.

Potom dal Rómom vajdu

Nie je ľahké počúvať príbehy, aké o živote v osade spred šiestich rokov hovoria ľudia z Dobšinej. V jednej chatrči bol priestor asi ako polovica priemernej izby, bola v nej piecka a jedna posteľ, na ktorej spalo aj šesť ľudí. Deti sa večer naháňali domov, aby si obsadili miesto v posteli, inak spali na stoličke s hlavou opretou o operadlo. V zime museli pravidelne prikladať do piecky – do polnoci matka, od polnoci otec. Ako sa vyspíte, keď každú chvíľu búchajú dvierka od pece a tlačíte sa toľkí v posteli? Deti išli do školy aj neumyté, cez noc voda zamrzla. Ženy si umývali vlasy v daždi pod odkvapom. Ako si mali dievčatá v takých podmienkach udržať intímnu hygienu počas menštruácie?

Chatrče v Dobšinej pred výstavbou bytovky. Zdroj – mestodobsina.sk
Chatrče v Dobšinej pred výstavbou bytovky. Zdroj – mestodobsina.sk

Primátor Ján Slovák mal pred sebou dve možnosti. Môže pred rómskou komunitou zatvoriť oči a nechať ich ďalej živoriť na kraji obce. Napríklad tak, ako to spravili iní starostovia – nakúpiť byty či domy v inej obci a Rómov tam vysťahovať, nech sú problémom iného úradu. V hlave mal však inú štatistiku. Počas predošlých štyroch rokov narástol počet chatrčí v rómskej osade o sto percent – namiesto 40 chatrčí tam stálo takmer 80. Ak nechcel, aby na konci jeho volebného obdobia ich bolo znova raz toľko, musel sa do tejto témy pustiť.

Čo spravil primátor po nástupe do funkcie ako prvé? Na úrade zamestnal profesionálneho vajdu. Výberové konanie bolo vyhlásené s oficiálnym názvom „styk s rómskom komunitou“, avšak v osade dnes Mariánovi Bubenčíkovi nikto nepovie inak ako vajda. Spolu s primátorom sa pustili do projektu, v ktorom zbúrali všetkých 74 chatrčí a všetkých obyvateľov presťahovali do nájomných bytov. Dnes si môžu povedať, že v Dobšinej nestojí ani jedna nelegálna stavba.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Slovensko

Teraz najčítanejšie