Denník N

Európa stratená v labyrinte migrácie

Migranti spia na ceste neďaleko zhoreného utečeneckého tábora Moria na preplnenom gréckom ostrove Lesbos. Foto - TASR/AP
Migranti spia na ceste neďaleko zhoreného utečeneckého tábora Moria na preplnenom gréckom ostrove Lesbos. Foto – TASR/AP

Nový migračný pakt Európskej komisie treba za úsilie oceniť. Ale sotva bude znamenať riešenie.

Prívlastkov tu už máme habadej. Riadená aj neriadená, efektívna aj neefektívna. Dokonca aj flexibilná, však, páni Fico a Kaliňák?

Faktom s trpkou príchuťou však ostáva zistenie, že migrácia ako prirodzený civilizačný jav je nezastaviteľná, v prípade Európy od roku 2015 dokonca nezvládnutá. A solidarita krajín V4 s Gréckom, Talianskom či so Španielskom nie je prakticky žiadna.

Tristný je už pohľad na dve fotografie, ktoré sa podobajú ako vajce vajcu. Prvá vznikla v lete 2015 na grécko-macedónskej hranici, kde ležia na zemi migranti v spacích vakoch. Desiatky, stovky ľudí. Druhá je zo septembra z okolia vyhoreného tábora Moria na gréckom  ostrove Lesbos. Je na nej taký istý výjav. Až na to, že ľudí je výrazne viac a sú za nimi kúdoly dymu.

Čo tie dva obrazy okrem obsahovej podobnosti spája? Naliehavo pripomínajú, že my, teda Európska únia, nemáme napriek tonám verbálnych proklamácií za ostatných päť rokov kapacitu týmto ľuďom (a krajinám na juhu kontinentu) pomôcť.

Časové horizonty prežitia týchto nešťastníkov, ktorí utekali pred ohňom, sa počítali na minúty, časové horizonty konania európskych politikov a migračných úradníkov na roky. To nemôže spolu fungovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Komentáre

Teraz najčítanejšie