Denník N

Vysvetľujeme: Kotlebovi hrozí osem rokov väzenia. Čo v jeho prípade rozhodne?

Marian Kotleba odchádza zo súdu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Kotleba odchádza zo súdu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vysvetľujeme je nový newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej

Čakanie na verdikt

V pondelok sa malo rozhodnúť o vine či nevine Mariana Kotlebu. Nestalo sa tak – predseda parlamentnej strany Ľudová strana naše Slovensko na poslednú chvíľu využil právo vypovedať.

Prečo Kotlebovi nehrozia len tri (ako to bolo pôvodne), ale štyri až osem rokov za mrežami? Ako sa správal počas súdneho procesu? O čom vypovedá jeho minulosť a čo je jeho najväčším tromfom? A čo bude v jeho prípade nasledovať?

Čo sa stalo. Mariana Kotlebu ešte ako banskobystického župana obvinili z extrémizmu, ktorého sa údajne dopustil 14. marca 2017.

Mohli za to šeky na 1488 eur, ktoré venoval trom rodinám v núdzi. Podobných šekov bolo podľa všetkého viac. V symbolických sumách podporil župan mnohých, napríklad aj hokejový klub vo Veľkom Krtíši.

Problémový je dátum aj daná suma.

Štrnásty marec je výročím založenia slovenského štátu so znakmi fašizmu, ktorý nechal od marca do októbra 1942 deportovať vyše 57-tisíc Židov. Vznikol ako satelit nacistického Nemecka Adolfa Hitlera.

Číslo 1488 je medzinárodná neonacistická šifra. Číslo 14 odkazuje na frázu, ktorá znie: „Musíme chrániť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.“ V angličtine má 14 slov a jej autorom je americký rasista David Lane, ktorý zomrel v roku 2007. Číslo 88 označuje nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je v poradí ôsme v abecede.

Kotleba mal okrem toho venovať viacero dotácií v hodnote 777 eur, čo je ďalšia nacistická šifra. Ide o modifikáciu hákového kríža a známy symbol krajnej pravice.

V júli 2018 podal na Kotlebu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžalobu. Podľa pôvodných informácií mu mali hroziť maximálne tri roky väzenia za prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potláčaniu základných práv a slobôd, všetko sa však zmenilo tento rok.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie