Denník N

Poslanec Viskupič: Odstraňujeme štátom garantovaný biznis pre vydavateľov gastrolístkov

Marián Viskupič (SaS). Foto – TASR
Marián Viskupič (SaS). Foto – TASR

Minister práce Milan Krajniak predložil do pripomienkového konania novelu Zákonníka práce, v ktorej rieši zdobrovoľnenie gastrolístkov. S predsedom finančného výboru parlamentu Mariánom Viskupičom (SaS) sa rozprávame o tom, aké pravidlá by mali od marca budúceho roku platiť pri poskytovaní stravného zamestnancom.

Zamestnanec si bude môcť vybrať od marca budúceho roku gastrolístok alebo finančný príspevok na stravu. Ako to presne bude, zamestnávateľ mu ho vyplatí v hotovosti, spolu s výplatou, alebo osobitne mimo mzdy na jeho účet ?

Veľmi jednoducho – na výplatnej páske pribudne jeden riadok – stravné. Príspevok zamestnávateľa na stravovanie bude vyplatený spolu s výplatou ako jedna suma.

Ak mu to pošle vo výplate, príspevok nebude súčasťou vymeriavacieho základu, nebude sa teda zdaňovať ani sa z neho nebudú platiť odvody?

Na finančný príspevok zamestnávateľa na stravu budú uplatňované rovnaké pravidlá ako teraz na gastrolístky. Nebude sa zdaňovať a nebudú sa z neho platiť odvody. Zamestnanec o nič nepríde, dostane rovnakú hodnotu, ale v peniazoch. Naopak, získa výhodu, keďže peniazmi je možné zaplatiť v úplne každej reštaurácii.

Treba si však uvedomiť jednu vec – keď

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie