Denník N

V Maďarsku sa už vírus šíri komunitne, na futbal však dnes v Budapešti pustia 20-tisíc divákov

Štadión Ferenca Puskása v Budapešti. Foto - TASR/AP
Štadión Ferenca Puskása v Budapešti. Foto – TASR/AP

V Maďarsku otestujú, ako to dopadne, keď sa takmer 20-tisíc divákov stretne na futbalovom zápase v čase silnejúcej druhej vlny koronavírusu. Hovoriť o experimente na ľuďoch je však podľa provládnej tlače „nechutné“.

V Maďarsku začali prudko rásť počty nových prípadov koronavírusu koncom augusta. Vláda vtedy rozhodla o uzavretí štátnych hraníc, ale určila mnoho výnimiek, s osobitným zreteľom na športové podujatia.

Športovci z iných štátov môžu cestovať do krajiny oveľa jednoduchšie ako samotní štátni občania. Tí si totiž po návrate do Maďarska môžu vybrať medzi karanténou a dvomi testami vykonanými v Maďarsku. Na zahraničných športovcov sa to však nevzťahuje. Im stačia dva testy urobené kdekoľvek.

Vláda pri stanovovaní pravidiel hraničnej uzávierky dbala aj na to, aby neznemožnila usporiadanie zápasu európskeho futbalového Superpohára. Diváci športových podujatí, ktorí majú negatívny test nie starší ako tri dni, dostali tiež výnimku.

Bude to nový Ischgl?

Zápas medzi víťazom futbalovej Ligy majstrov a šampiónom Európskej ligy, Bayernom a Sevillou, sa odohrá vo štvrtok 24. septembra v Budapešti na štadióne Puskás aréna.

Podľa pôvodného plánu sa mal konať v portugalskom Porte, ale UEFA to zmenila práve v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Primátor Porta však chce napadnúť toto rozhodnutie UEFA na súde, keďže súčasný stav už neodôvodňuje premiestnenie zápasu, píše denník Népszava s odvolaním sa na futbalový magazín Kicker.

Počty nových nakazených v Maďarsku v septembri presahujú počty v Portugalsku, kde mali najviac nových

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Viktor Orbán

    Šport a pohyb, Svet

    Teraz najčítanejšie