Denník N

Mýty o cvičení: Hlboký drep či visenie pre všetkých? Nezmysel. Niekedy mám chuť kričať, vraví odborník

Foto N – Pavel Bielik
Foto N – Pavel Bielik

„Namakaný mladík, ktorý má 50-tisíc followerov, je zaujímavejší ako odborník s dlhoročnou praxou. Niekedy mám chuť kričať. Je to holý nezmysel a boj s veternými mlynmi,“ hovorí Tomáš Mihalík, ktorý sa špecializuje na kondičný tréning, rekondíciu po zraneniach a na kineziológiu pohybu.

Je spoluzakladateľom a spolumajiteľom tréningovo-rehabilitačného centra Health & Performance, ktoré má v portfóliu viacerých špičkových športovcov, medzi nimi aj hokejistov z NHL Tomáša Tatara a Martina Feherváryho. Spolu so svojím tímom sa venujú aj bežnej populácii v oblasti zlepšenia výkonu, zdravia a rekondície po zraneniach.

V rozhovore hovorí:

  • prečo beh pre nás nie je taký dobrý;
  • že rozumný človek nemôže odporučiť hlboký drep niekomu, kto ho nerobil dvadsať rokov;
  • prečo všetci riešia dieťa v drepe;
  • ako internetoví šarlatáni ohrozujú naše zdravie;
  • kto je dnes športový odborník.

Sú zákazníci sklamaní, keď im poviete, že začať s fyzickou aktivitou musia pomaly a opatrne?

Povedzme si úprimne, je to zlé aj pre biznis. Odradíte ľudí, ktorí nechcú počuť, že k dlhodobým cieľom neexistujú žiadne skratky. Musel som sa naučiť komunikovať opatrne a povedať im, že všetko sa dá, len musia pracovať systematicky a vedieť, kde začať. Prístup odborníka je pri dnešných očakávaniach klientov kľúčový.

Sú aj takí, ktorí kvôli spomenutým očakávaniam odišli?

Nestáva sa nám to často. Najlepšou reklamou sú výsledky a odporúčania. Pomôžete jednému, ktorý svoj dojem z tréningu posunie ďalej, a vďaka nemu prídu ďalší. Vždy začneme vstupným rozhovorom a diagnostikou.

Ak mám byť úprimný, každý z klientov má nejaký problém a ťažko sa mu to počúva. Keby sme teraz my dvaja vyskúšali zopár cvičení, zistíme, že na to, aby ste mohli bezpečne cvičiť, máte napríklad zlú mobilitu v ramene alebo nedostatočne spevnené zápästie. Pritom si dnes hocikto zmyslí, že pôjde rovno z kancelárie zabehnúť maratón.

Aj ortopéd Lukáš Hartmann hovorí, že ak sa celý týždeň nehýbete a myslíte si, že cez víkend to doženiete, mýlite sa.

Absolútne s tým súhlasím. Vždy príde nový trend: sú v móde, účesoch a takisto v športe. Pred pätnástimi rokmi sa všetci rozhodli, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie