Denník N

Aj keď je pandémia, lepšiu sadzbu na starú hypotéku si môžete od banky pýtať stále, hovorí Kondrótová z VÚB

Dana Kondrótová Foto - VÚB
Dana Kondrótová Foto – VÚB

Na jar, keď sa prevalila pandémia, banky dočasne odstrihli od nových úverov ľudí s príjmom v zahraničí i samostatne zárobkovo činné osoby.

Druhá vlna pandémie je mohutnejšia, no ako hovorí šéfka oddelenia pre masovú klientelu vo VÚB banke Dana Kondrótová, v tejto chvíli to nemusí priniesť v pohľade bánk veľké zmeny.

Hovorí aj tom, že

  • prístup k úverom a najmä spotrebným by tento rok stratilo veľa klientov aj bez COVID-19,
  • môže za to pre reguláciu NBS a prísnejšie limity, tie by však bolo treba prehodnotiť,
  • ľudia začínajú pri úveroch uvažovať striedmejšie a už sa chcú rozprávať aj o sporení a rezervách,
  • refinancovanie hypoték sa oplatí stále menej, no pre koho to má zmysel, nenájde vo vlastnej banke zatvorené dvere ani v čase pandémie a ani keď je živnostník,
  • napriek akciám menších hráčov by bolo neracionálne, aby banky ďalej zlacňovali hypotéky a podnikali pri nich so zápornou maržou.

Banky v prvej vlne pandémie odstavili od úverov SZČO, ľudí s príjmom zo zahraničia. Druhá vlna je zo zdravotného hľadiska horšia, no ekonomika nestojí. Pozeráte sa preto na riziko klientov inak ako na jar?

Najväčšiu neistotu sme pocítili v apríli a máji, vtedy banky plošne sprísňovali. Reagovali sme na sektory, kde bolo riziko viditeľné.

V tejto chvíli by sa nemalo nič meniť. Zdravotná kríza pretrváva, na tú ekonomickú len čakáme. Počítame, že príde počas neskorej jesene a na budúci rok. Potom to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie