Denník N

Verili, že si v družstve budujú lepší dôchodok, teraz môžu o svoje peniaze prísť

Takto nejako mal vyzerať Eco Energy Point, do ktorého sa Naše finančné družstvo chystalo investovať. Vizualizácia - NFD.sk
Takto nejako mal vyzerať Eco Energy Point, do ktorého sa Naše finančné družstvo chystalo investovať. Vizualizácia – NFD.sk

Tisícky ľudí, ktorí investovali do Nášho finančného družstva (NFD), spoločnosti, ktorá im sľubovala lepší dôchodok, môžu o svoje peniaze prísť.

Na prešovskom súde visí návrh na konkurz, ktorý podal jeden z jej veriteľov. V spoločnosti majú jej družstevníci zaparkovaných zhruba šesť miliónov eur. 

NFD sľubovalo svojim družstevníkom „pasívny príjem“ z majetku družstva, ktorý spoločne vlastnia a v zmysle družstevníckych tradícií zveľaďujú. Pasívny príjem mal ľuďom pomôcť v dôchodkovom veku, pretože – ako aj autori projektu hovoria – iba na štát by sa ľudia spoliehať nemali.

Vstup do družstva bol stanovený na pomerne nízke úrovne, družstevník mohol všetko splácať mesačnými splátkami. Základný členský príspevok je 332 eur, ľudia však mohli robiť aj mimoriadne vklady, za čo mali dostať vyššie odmeny. A vklady naozaj pravidelne prikladali.

Družstvo ľudí lákalo aj na dovolenkový program sľubujúci dovolenku pre rodinu zdarma – po celom svete raz ročne, a to „navždy“. Buď v apartmánoch, kde malo družstvo údajne vlastnícky podiel, alebo cez medzinárodný program, ktorý im mal dovoliť cestovať po celom svete s takmer nulovými nákladmi. Zaplatiť bolo treba vstupný poplatok 6 999 eur. Aj v tomto prípade väčšina družstevníkov túto sumu splácala v mesačných splátkach.

  • Finančné družstvo sídliace v Starej Ľubovni existuje už od roku 2001, od roku 2015 má dokonca jeho dcérska akciovka licenciu od Národnej banky Slovenska na platobnú inštitúciu.
  • Družstvo ako klient tejto platobnej inštitúcie môže zadávať jednorazové a trvalé príkazy na úhradu platieb. Peniaze sú uložené v banke, platobná inštitúcia nimi disponuje na základe príkazov klientov. Prevádzkuje tiež aplikáciu BonoPay, ktorá umožňuje bezhotovostné platby z platobných kariet u obchodníkov.
  • Pred tromi rokmi sa družstvo v PR článkoch hrdilo tým, že má vyše päťtisíc družstevníkov. Zbierali ich nielen na Slovensku a v blízkom Poľsku, ale aj v Česku.

Platby odrazu prestali fungovať

Jeden z veriteľov podal na družstvo návrh na konkurz. Platforma CreditPay, ktorú družstevníci využívali ako internetbanking, posielali si tam peniaze a odtiaľ platili, prestala fungovať a ľudia sa k peniazom, ktoré chceli cez túto platformu míňať, nevedia dostať.

Na webovej stránke družstva visí oznam, a

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie