Denník N

Mičovský neodovzdá Budajovi prisľúbenú správu nad lesmi. Povolebná envirosúhra sa narúša

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Keď na jar nastupovali do kresiel ministrov pôdohospodárstva a životného prostredia dvaja kolegovia z OĽaNO Ján Mičovský a Ján Budaj, predháňali sa v tom, ako si môžu vychádzať v ústrety pri ochrane slovenskej prírody. Dnes to už tak naplno neplatí.

Ukázala to ich debata počas verejnej diskusie, ktorú k lesom zorganizoval v Rožňave Denník N pod názvom „Ťažiť alebo neťažiť?“.

V čom sa už ministri rozchádzajú:

  • Minister pôdohospodárstva Mičovský už neplánuje počas tohto volebného obdobia presúvať správu lesov pod ministerstvo životného prostredia, hoci pôvodne to po voľbách sám navrhoval. „Až do tejto chvíle som si myslel, že si stojíš za svojím slovom, no vzdal si sa svojej idey. Iste máš na to svoje dôvody, ale o tom nemusí byť táto diskusia,“ uviedol s veľkým prekvapením Budaj.
  • Šéf envirorezortu zasa priznal, že sa musel zriecť plánu na okamžité vyhlásenie bezzásahovosti až v polovici lesov Národného parku Muránska planina, ktorý prezentoval v lete. Mičovský doplnil, že pre tento park už spolu vypracúvajú nový plán. Od pôvodného cieľa síce neustupuje, no jeho dosiahnutie bude rozplánované na dlhší čas – od 10 až do 30 rokov.
  • Mičovský počas debaty zdôrazňoval, že od zvýšenia ochrany lesov neustupuje ani on sám. Podľa neho nie je dôležité, ktorý rezort ich bude napokon spravovať, ale aké vylepšenia ich správy sa presadia do praxe. Šéf rezortu pôdohospodárstva je tiež za to, aby sa v krajine ďalej zvyšovala ochrana národných parkov, no štát musí zároveň aj primerane odškodňovať vlastníkov lesov, v ktorých sa už drevo ďalej ťažiť nebude.

Záznam diskusie Denníka N Ťažiť, alebo neťažiť?

Lesy s novým ministerstvom

Minister pôdohospodárstva počas diskusie namiesto presunu lesov pod envirorezort navrhol založenie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Rožňave

Ján Budaj

Ján Mičovský

Lesy SR

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie