Denník N

Hulia všetci, aj policajti, Česko sa marihuany nebojí, vraví aktivista a novinár Jiří X. Doležal

Známy český novinár a najvýraznejší obhajca marihuany Jiří X. Doležal. FOTO N - Matej Dugovič
Známy český novinár a najvýraznejší obhajca marihuany Jiří X. Doležal. FOTO N – Matej Dugovič

Boli sme sa pozrieť v Prahe na marihuanovú kultúru. K fajčeniu sa tam prizná aj policajtka.

Skupinka mladíkov si na pomerne rušnej pražskej ulici v centre podáva marihuanový joint. Nikto na nich nezazerá, oni nikoho neobťažujú. Jeden z nich prizná, že má pri sebe trochu viac ako 10 gramov, za ktoré by mu podľa českých zákonov už nehrozila iba pokuta, no čoho by sa bál?

„Policajtov nemám rád, ale s trávou ma nikdy nebuzerovali. Raz som bol akurát na výsluchu kvôli niekomu, kto predával,“ vraví študent Karlovej univerzity Martin.

Stačí však prejsť za hranicu bývalého spoločného štátu a bezstarostnosť vystrieda strach z represie a prísnych trestov. „Na Slovensku by som si fajčiť marihuanu netrúfol. Počul som, že keď vidíte policajtov, tak to zahadzujete. Pripadá mi to smutné a zvláštne, že sa tie dva štáty môžu za relatívne krátku dobu v určitých veciach takto odcudziť.“

Ako sa na to však pozerajú jeho rodičia a vedia vôbec o tom, že užíva ľahkú drogu, za ktorú hrozí v niektorých štátoch väzenie, a je vraj vstupnou bránou do sveta tvrdých drog? „Majú obavy, ale som už dospelý, tak je to na mne a neriešia to radikálne. Zaujímalo ich, koľko si dávam, a či aj niečo iné ako marihuanu,“ hovorí Martin.

Česká spoločnosť pred tým už nemá panický strach. FOTO - TASR
Česká spoločnosť pred tým už nemá panický strach. FOTO – TASR

Marihuanové bary

„Fajčíte trávu?“ pýta sa ma pražský vodič, keď mu poviem podnik, kde ma má vysadiť. Je blízko centra a záľubu hostí pozná hádam takmer každý – patrí k jedným z najznámejších miest, kde sa koncentruje prevažne mladšia marihuanová komunita.

Takmer isto to vie aj posádka policajného auta, ktorá prechádza okolo. Ani nepribrzdí a odchádza preč. Výraznú vôňu ľahkej drogy cítim takmer všade, nikto sa veľmi neskrýva. Nie je prečo. V niekoľkých bratislavských alternatívnych baroch si síce tiež niekto občas trávu zapáli, no ide skôr o jednotlivcov, ktorých tam viac-menej tolerujú. Česko bolo spolu s ďalšími krajinami pri pohľade na marihuanu vždy výrazne zhovievavejšie.

Policajti, prokurátori či súdy na Slovensku vidia väčšinou drobného užívateľa s pár gramami marihuany ako hriešnika, ktorý si zaslúži aspoň podmienku a s ňou doživotný záznam v registri trestov a nálepku kriminálnika. Hoci štátne orgány môžu trest úplne odpustiť, v praxi sú takéto prípady podľa štatistík ministerstva spravodlivosti iba ojedinelé.

Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

Aj ja som skúsila, hovorí česká policajtka

Úplná legalizácia sa nepodarila presadiť ani v Česku, no tresty sú skôr symbolické. Za maximálne desať gramov marihuany alebo pestovanie piatich rastlín hrozí nanajvýš pokuta 15-tisíc korún, teda okolo 550 eur.

Česká polícia síce stále oficiálne tvrdí, že marihuana je porušenie zákona, a policajtov vybavila príručkami, ako pristupovať k jej užívateľom, no v praxi je často k drobným prehreškom tolerantnejšia. Mnohí Pražania si nespomínajú, že by polícia v minulosti výraznejšie poľovala na rekreačných užívateľov, a dokonca ani prichytenie s trochou ľahkej drogy sa nekončí vždy pokutou.

„Aj ja som ju v minulosti skúsila,“ prizná len tak medzi rečou policajtka na vrátnici pražského oddelenia.

Najznámejší český aktivista za legalizáciu marihuany a novinár Reflexu Jíři X. Doležal tvrdí, že polícia je aktívnejšia len cez konkrétne protidrogové akcie.

„Húlia všetci. Aj policajti. Úrady nechcú, aby bola marihuana príliš vidno, ale húlia všetci. Občas sa tomu venujú na miestach, kde by sa mohlo fajčiť demonštratívne, nikto sa s tým nesmie veľmi predvádzať. Polícia má však rozum a, zaplať pán boh,  dáva užívateľom väčšinou pokoj.“

Slovák Juraj, ktorý už niekoľko rokov žije a pracuje v Prahe, hovorí, že kým na Slovensku by sa musel skrývať, v Česku sa nebojí zapáliť joint ani na ulici. „Zdá sa mi to prirodzené, ako keď si niekto dá pivo.“ Pracoval v „growshope“, kde sa dá zohnať materiál na vlastné pestovanie konopy. Keď ich vykradli, opýtal sa českého policajta, či mu prekáža, že ľudia húlia. „Povedal, že vôbec nie, a je radšej, keď sa mladí zhúlia, ako keď sa ožerú a robia neporiadok.“

Česko má podľa Doležala inú drogovú politiku ako Slovensko, lebo nie sú katolícka krajina a marihuanu toleruje celá republika. „Je to jedna zo súčastí spoločenských slobôd, robiť si so svojím telom to, čo chcem. Na Slovensku zbytočne a nezmyselne ničia mladé životy. Je to úplné zverstvo.”

Psychiater: Lepšia ako alkohol

Psychiater Tomáš Páleníček z českého Národného ústavu duševného zdravia hovorí, že každá nová droga zvyšuje riziko ďalšieho experimentovania, ale najčastejšími vstupnými drogami podľa neho sú alkohol a tabak a až potom nasleduje marihuana a ďalšie drogy.

Tvrdí, že zákaz nejakej látky nemusí súvisieť so zdravotnými rizikami pri jej užívaní. „Vo viacerých prípadoch sa tam dostali na základe medzinárodných dohôd. Marihuana ani zďaleka nespĺňa kritériá, aby bola zaradená medzi najnebezpečnejšie látky.“

Budúci rok naplánovalo OSN osobitné zasadanie valného zhromaždenia, kde sa bude hovoriť o ďalšom postupe v drogovej politike. Miernejšie zákony by podľa Páleníčka mohli zvýšiť záujem o drogu, no mohla by sa tiež iba odhaliť doteraz skrytá populácia.

Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

„Uľahčí to potom aj vyhľadávanie pomoci pri problémoch.“ Riziká sú podľa psychiatra aj pri marihuane, no oproti alkoholu s tisíckami mŕtvych na otravu na ňu nikto nezomrel. „Hovorí sa, že pravidelné užívanie konopy s vysokým obsahom THC pred 18. rokom môže zvýšiť riziko psychózy, či pri silnej dávke spôsobiť veľmi nepríjemný psychotický zážitok, alebo si človek môže neadekvátnym správaním ublížiť. Pri psychotických zážitkoch sa teoreticky môžu objaviť aj samovražedné úmysly, ale prakticky je to vzácne a neporovnateľné s alkoholom.“

Hovorí, že alkohol patrí k najnebezpečnejším a najtvrdším drogám, a aj tak je spoločensky tolerovaný. „V porovnaní s inými drogami prichádza závislosť a nežiaduce účinky postupne. Spoločnosť je zvyknutá, že je súčasť života, a tak tomu nevenuje príliš veľkú pozornosť. Navyše má z neho štát vysoké príjmy z daní, je silná loby výrobcov alkoholu.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie