Denník N

Voľba generálneho prokurátora: Lipšic nekandiduje, Klimenta blokuje SaS a Mazák má zrejme zákonnú prekážku

Sudca Juraj Kliment. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sudca Juraj Kliment. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koalícia dva týždne pred termínom, keď sa uzavrie podávanie návrhov, nemá kandidáta na generálneho prokurátora. Hľadáme, povedal Alojz Baránik z SaS.

Advokát a bývalý minister vnútra a spravodlivosti za KDH Daniel Lipšic oznámil, že nebude kandidovať na funkciu generálneho prokurátora. Lipšic, o ktorom sa v koalícii uvažovalo práve na túto funkciu, sa tak bude zrejme uchádzať o pozíciu špeciálneho prokurátora, keď sa uvoľní.

Špeciálneho prokurátora volí parlament a jeho uvedenie do funkcie nie je podmienené tým, že by ho musela vybrať prezidentka. Zuzana Čaputová mesiace naznačovala, že by mala s Lipšicom ako s generálnym prokurátorom problém.

„Svoje poslanie dnes vidím skôr v právnej praxi – pri výsluchoch, rekonštrukciách na mieste činu, v pojednávacích miestnostiach – teda v nastoľovaní spravodlivosti v skutočnej aréne,“ napísal Lipšic na svojom Facebooku.

„Som presvedčený, že som dnes užitočnejší v prvej línii, teda pri každodennom riešení konkrétnych prípadov a káuz, ktoré sú ‚na stole‘ a ktoré – pevne verím – ešte pred súd dostaneme. A to je dôvod, pre ktorý nebudem kandidovať na pozíciu generálneho prokurátora.“ Pozícia generálneho prokurátora je podľa neho najmä manažérska a administratívna.

Špeciálny prokurátor je síce tiež aj manažérska funkcia, ale môže prípady aj osobne dozorovať a rovnako pojednávať. Aj terajší špeciálny prokurátor Dušan Kováčik osobne dozoruje napríklad kauzu Gorila.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie