Denník N

Tablet nie je cumeľ, hovorí psychologička. Deti je potrebné utišovať inak

Jarmila Tomková hovorí, že rodičia by sa nemali báť sociálnych sietí, skôr by v nich mali hľadať príležitosť. Foto - archív J. Tomkovej
Jarmila Tomková hovorí, že rodičia by sa nemali báť sociálnych sietí, skôr by v nich mali hľadať príležitosť. Foto – archív J. Tomkovej

Rodičia si podľa Jarmily Tomkovej neuvedomujú, že sociálne siete i youtuberov môžu využiť aj na spoločnú zábavu a vštepovanie hodnôt.

Psychologička a terapeutka Jarmila Tomková dáva tipy, ako by rodičia mohli deťom vysvetľovať, že sociálne siete je možné používať aj pri zmysluplných aktivitách.

„Ak sa rodič dozvie, že jeho dieťa videlo na internete šikanovanie, môžu napríklad spoločne premýšľať, ako by mohli tomu kamarátovi pomôcť,“ hovorí Tomková, ktorá spolupracuje s firmou Eset na projekte Bezpečne na nete.

Akých chýb sa dopúšťajú rodičia v súvislosti s deťmi a internetom?

Prvou chybou je, keď online aktivitám svojich detí nevenujú dostatočnú pozornosť. Spoločne sa s nimi neučia, ako ich používať bezpečne. Sme zvyknutí upozorňovať deti, aby cudzím ľuďom na ulici nehovorili, kde bývajú, ale už ich neupozorníme, aby to isté nehovorili cudzím ľuďom na internete. Keď dieťa chodí na tréningy do vzdialeného susedstva, tak sme zvyknutí chodiť prvé roky s ním a nenecháme ho cestovať v MHD samo. Keď však ide dieťa na internet, tak ho tam mnoho rodičov necháva bez dozoru.

Rodičia teda nevnímajú, že internetový priestor je rovnaká súčasť života ich detí. 

Áno, časť rodičov sa nad tým virtuálnym online priestorom takto nezamýšľa. Nenapadne im zaujímať sa o to, čo deti na tablete a mobile robia. Stačí im, že deti sedia doma v izbe. Na jednej strane sú zvyknutí pýtať sa detí, čo robili v škole alebo s kým sa hrali na ihrisku. Už si však nezvykli pýtať sa ich, čo zažili na sociálnych sieťach, s kým si písali alebo čo sledovali na Youtube.

Denník N pripravuje na november špeciálny magazín venovaný hrozbám internetu. Oslovili sme viacerých psychológov, lekárov, učiteľov a odborníkov na kyberbezpečnosť. Spolu s nimi sme pripravili sériu článkov venovaných: 

– internetovým podvodom,
– kyberšikane,
– sexuálnemu nátlaku,
– internetovým závislostiam,
– radikalizácii tínedžerov.

Magazín bude k dispozícii v novinových stánkoch. Držitelia klubového predplatného, ktorí odoberajú naše mesačníky, ho dostanú poštou.

Časopis bezplatne doručíme 10 000 študentom stredných škôl vďaka podpore spoločnosti Eset.

Takže problém je, že rodičia si vôbec neuvedomujú, čo ich deťom na internete hrozí? 

To je jeden extrém, že časť rodičov nemá žiadny prehľad o tom, čo robí ich dieťa na mobile. V rámci svojej terapeutickej praxe som sa však stretla aj s iným, opačným extrémom. Rodičia mali z technológií zbytočne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie