Denník N

Matovič má v hlave nápad, ako vytlačiť Pentu, chce zlúčiť sociálne a zdravotné poistenie

Ak by štát od základov zmenil výber sociálneho aj zdravotného poistenia, znížil by riziko, že za vytlačenie Dôvery aj Unionu by musel platiť ich majiteľom odškodné.

Slovensko by mohla v najbližších rokoch čakať najväčšia zmena v sociálnom a zdravotnom poistení od jeho vzniku. Premiér Igor Matovič začal v OĽaNO aj pred niektorými kolegami z koalície hovoriť o tom, že by sa mal zlúčiť výber zdravotného a sociálneho poistenia a zaviedol by sa jeden sociálno-zdravotný odvod.

Zlúčili by sa štátna Sociálna poisťovňa so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktorá by zrejme ešte predtým prebrala všetkých poistencov súkromných zdravotných poisťovní.

Peniaze by sa tak najprv zbierali do spoločnej „kasy“ a potom sa posielali do fondov sociálneho a zdravotného poistenia.

Okrem zjednodušenia výberu poistného by to však znamenalo koniec súkromných zdravotných poisťovní Dôvera a Union, ktoré v súčasnosti podnikajú v systéme povinného zdravotného poistenia.

„Do detailov to ešte rozpracované nemáme, táto filozofia je však podľa mňa správna – aby sme čo najviac zjednodušili ľuďom život. Občan by zaplatil jeden odvod a ten sa potom rozdelí,“ potvrdil Denníku N filozofiu Matovičovho riešenia predseda klubu OĽaNO Michal Šípoš. Podľa Šípoša by v klube OĽaNO s podporou takého návrhu nemal byť problém.

Presný návrh

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Igor Matovič

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie