Denník N

Teraz chodí do kín aj s gitarou a kapelou. Žbirka spojil turné s projekciami filmu Meky

Miroslav Žbirka počas uvedenia novej knihy Songbook a výberového albumu v Bratislave. FOTO - TASR
Miroslav Žbirka počas uvedenia novej knihy Songbook a výberového albumu v Bratislave. FOTO – TASR

Filmový dokument, kniha-spevník, album-trojalbum, dve DVD, pesnička do nového filmu a akustické turné po kinách v Česku a po Slovensku. Týmto spôsobom bilancuje štyri dekády na hudobnej scéne Miroslav Žbirka.

Koncerty v kinosálach

„Som veľmi prekvapený, čo všetko sa podarilo. Možno na niekoho tak pôsobím: Fíha, ten ale fičí. Ale fičia všetci okolo mňa. Moja manželka a manažérka Katka, vydavateľ aj muzikanti,“ vysvetľuje spevák množstvo svojich aktivít. Dodáva, že bežne by nemal toľko času, ani energie, ale polroka nevydržal nič nerobiť, iba sledovať správy o vývoji pandémie.

„Keby som sedel doma a rozmýšľal o tejto situácii a dobe, tak sa urozmýšľam a aj tak na nič neprídem. Je lepšie snažiť sa niečo robiť. Vždy keď si zaspievam, objaví sa nejaké moje lepšie ja a vybalansujem sa. Keď mám nejaký program, ktorý napĺňam, človek sa musí udržiavať v nejakej forme a nemať depky. Kým to čo len trochu ide, snažím sa koncertovať.“

Keď Žbirkovci premýšľali nad spôsobom, ako podporiť filmový dokument Meky a predstaviť aj ďalšie novinky, napadlo im urobiť špeciálne turné. Spojiť projekcie s unplugged koncertmi v kinách. V kluboch sa momentálne hrať nedá, hygienici preventívne nariadili zákaz hromadných akcií „v prevádzkach verejného stravovania“. V kinosálach sú koncerty na sedenie, čo umožňuje jednoduchšie dodržiavanie odporúčania „rúško-odstupy-ruky“ a muzikanti boli po prvých večeroch prekvapení zvukom aj reakciami publika.

„Kiná sú postavené dobre akusticky, všetko tam znie, neozývajú sa žiadne nepríjemné zvuky, keď sála nie je uspôsobená na živú hudbu. Playlist je viac na počúvanie a dosť si to užívam, pretože to mám s čím porovnať. Keď sme začínali kedysi koncertovať, nemali sme odposluchy, hrávali sme iba na kombá. Dnes mi dajú in-ear prispôsobený mojim vlastným ušiam a na pódiu mám rovnaké podmienky ako v štúdiu. Potom je to celé viac o hudobnom zážitku a o tom, že sa radi vidíme,“ hovorí spevák.

„Nie je to žiadna párty, ale koncert na počúvanie, kde sa podobne ako počas divadelných predstavení s najväčšou pravdepodobnosťou nikomu nič nestane. Hovorím o tom preto, lebo toto kultúra každý deň teraz rieši. Samozrejme, keď bude vývoj pandémie drastický, nemáme sa o čom baviť a tieto slová patria do inej situácie a októbrové koncerty na Slovensku budeme musieť zrušiť. Ale nejde len o situáciu v našich krajinách, celý svet má tento problém.“ (pozn. red.: v piatok 25. septembra vzhľadom k rastúcim číslam nakazených padlo rozhodnutie presunúť slovenskú časť turné na január 2021).

Pred začiatkom turné žartovali, že teraz asi nebudú povolené standing ovations, ale samozrejme sú veľmi radi, že ľudia sa neboja prísť pozrieť si v dnešnej dobe aj takéto koncerty. Súčasťou koncertov je aj autogramiáda best-of trojalbumu a novej knihy, ktorá nie je len spevníkom s akordovými značkami, ale obsahuje aj Žbirkove spomienky ku každej sólovej nahrávke, kde sa dozviete aj nové veci. Napríklad o stretnutí s Jarom Filipom, ktorý mu pochválil dve nečakané pesničky.

„Stretli sme sa vo V-klube, a keď náhodou v telke išiel klip

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Miroslav Žbirka

Kultúra

Teraz najčítanejšie