Denník N

Milióny na zamestnávanie mladých sa už minuli. Firmám úrady práce zamietajú žiadosti o príspevok

Foto - TASR
Foto – TASR

Minister práce Milan Krajniak začiatkom augusta oznamoval, že v rezorte spustili po prestávke zapríčinenej koronakrízou projekty zamestnanosti. Viac ako 30 miliónov eur chcel rozdeliť na podporu nezamestnaných mladých do 29 rokov. Išlo o projekty Úspešne na trhu práce, Reštart pre mladých 2, Cesta na trh práce 2 a Praxou k zamestnaniu 2.

Po mesiaci a pol sa však ukázalo, že avizované milióny na projekty nie sú. Úrady práce posielajú zamestnávateľom listy, v ktorých im oznamujú, že síce splnili podmienky na priznanie príspevkov, ale žiadosti im zamietli, keďže nie sú peniaze.

Načo žiadať, keď nie sú peniaze

Firma z Lučenca chcela prostredníctvom projektu Praxou k zamestnaniu 2 získať nových zamestnancov. Firma má mladému nezamestnanému do 29 rokov poskytnúť prax a na úrade práce môže požiadať o finančný príspevok na jeho mzdu aj mentorovanie.

Podmienkou je, že pre neho vytvorí nové pracovné miesto na minimálne šesť mesiacov, respektíve na dobu neurčitú. Príspevok na mzdu zamestnanca je 95 % celkovej ceny práce, maximálne 784,16 eura. Dotáciu pracovného miesta úrad práce poskytne najviac na deväť mesiacov.

Okrem toho na každého mentora môže spoločnosť dostať najviac 98,02 eura. Úrad prispeje aj na osobné ochranné pracovné prostriedky, pracovné pomôcky či náradie, a to najviac 71,92 eura.

Lučenecká firma sa však

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie