Denník N

High 5ive: Vymyslel Kandinskij abstraktné umenie? Táto žena ho predbehla

Dielo maliarky Georgiany Houghtonovej.
Dielo maliarky Georgiany Houghtonovej.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Maliar Vasilij Kandinskij napísal v roku 1936 berlínskemu predajcovi o svojom obraze Komposition V (1911): „Je to prvá abstraktná maľba na svete, pretože vtedy nikto nemaľoval abstraktné obrazy. Je to preto historická maľba.“ Mohli by sme sa hádať, že dekoratívne vzory či ázijská kaligrafia tu boli predsa už oveľa skôr.

Zaujímavejšie je však zistenie, že Kandinského, Maleviča či Mondriana v odklone od postáv či krajín o niekoľko desaťročí predbehla žena. Angličanka Georgiana Houghtonová (1814 – 1884) už od polovice 19. storočia maľovala nefigurálne farebné kompozície. Ako členka špiritistického hnutia tvrdila, že jej ruku vedie niekto iný.

Prvú výstavu svojich 155 diel si v londýnskej New British Gallery v roku 1871 zorganizovala sama. A dopadla zle. Kritici ani návštevníci jej prácam nerozumeli alebo nechceli rozumieť. Abstrakcia bola vtedy naozaj nová. Pre nás je samozrejmosťou, ale aj tak sa môžeme dielami Georgiany Houghtonovej osviežiť.

Diela autorky Georgiany Houghtonovej.

*

Dnes ide v umení o niečo úplne iné. Prichádza odklon od predstavy o diele, ktoré obdivujeme a skúmame. Namiesto odstupu s ním máme splynúť. Má nás pohltiť a vytvoriť nejaký zážitok. Hovorí sa tomu imerzia. Nové Nxt Museum v Amsterdame je zamerané výlučne na tento prístup v umeleckej tvorbe. Nie sú tam sochy ani obrazy.

Heleen Blankenová nás ponára do jaskynného priestoru s nevšedným zážitkom prírody. S kolektívom Marshmallow Laser Feast vstupujeme do vesmíru, zoči-voči čiernej diere. Skupina United Visual Artists nám berie schopnosť vnímať priestor a svetlami ho vytvára nanovo. Otázka je, čo sa máme pri týchto zážitkoch naučiť a kedy ide len o efekt.

Foto – Heleen Blanken a Marshmallow Laser Feast

*

Ateliér slobodnej kreativity 3D na Fakulte umení TU v Košiciach má určite menší rozpočet ako novátori v Amsterdame. Napriek tomu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie