Denník N

Hovoria si Vojaci Krista a prenasledujú homosexuálov. Do EÚ však poľské „Zóny bez LGBT“ podľa von der Leyenovej nepatria

Pochod za práva LGBT menšín v Poľsku. Ilustračné foto: TASR/AP
Pochod za práva LGBT menšín v Poľsku. Ilustračné foto: TASR/AP

Na nenávisti voči LGBT komunite si predvolebnú kampaň postavil aj poľský prezident Andrzej Duda.

Kričia na nich, že sú pedofili. Šikanujú ich a útočia na nich na uliciach či v hromadnej doprave. Sprejujú ich domy a občas sa pokúsia otráviť ich psov. Ultrapravicoví aktivisti pália dúhové vlajky po celom Poľsku.

Takmer sto miestnych vlád, ktoré reprezentujú približne tretinu krajiny, sa ešte minulý rok vyhlásili za „zónu bez LGBT“.

„LGBT ľudia sa stali, ako my hovoríme, novými židmi, obetným baránkom, ktorý je vinný za, nazvime to, modernizáciu,“ povedal v rozhovore pre Denník N poľský novinár, kultúrny redaktor celoštátnych novín Gazeta Wyborcza a aktivista za práva LGBT menšiny Mike Urbaniak.

Poľsko, ktoré je podľa výsledkov prieskumu organizácie ILGA najhomofóbnejšou krajinou v Európe, je zároveň aj jednou z najkatolíckejších krajín. Práve katolícka cirkev spolu s poľskou vládou celú túto kampaň proti LGBT spustila.

Že diskriminácia je nelegálna? Je, ako pre Denník N potvrdila poľská profesorka a právnička Monika Płateková. Ale ani zákon nezabránil prezidentovi Andrzejovi Dudovi, aby svoju kampaň pred júnovými voľbami postavil mimo iného na nenávisti voči homosexuálom.

Hovoril o akejsi „LGBT ideológii“, ktorá je podľa neho nebezpečnejšia ako „komunistická doktrína“.

„Pretože to je odkaz, ktorému rozumejú aj starší Poliaci,“ vysvetlil Urbaniak. „Ako komunizmus v minulosti, aj LGBT ideológia chce zničiť tradičnú katolícku spoločnosť. Odtiaľ pochádza to absurdné prirovnanie.“

Nie sú práva, nie sú peniaze

Podľa takzvanej Mapy nenávisti, ktorú pripravili LGBT aktivisti, je vidieť, že tretina Poľska sa hlási k zónam voľným od LGBT. Hoci to nemá žiadny právny základ, považuje sa to za hotovú vec, ešte k tomu podporovanú nielen prezidentom Dudom, ale aj vládnou stranou Právo a spravodlivosť.

Európska únia im však urobila škrt cez rozpočet. Ešte v lete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie