Denník N

Štát chcel Gabčíkovo rýchlo, aby nezhrdzavelo. Nestíha, ako chcel, viní z toho Enel

Premiér Robert Fico si v marci prišiel osobne prevziať gabčíkovskú elektráreň. Foto - Tasr
Premiér Robert Fico si v marci prišiel osobne prevziať gabčíkovskú elektráreň. Foto – Tasr

Taliani plánovali v gabčíkovskej elektrárni generálku za 80 miliónov eur. Štát si ju aj s obrím tendrom na opravu turbín vzal pod seba, s jeho vypísaním mešká.

Obrie turbíny gabčíkovskej vodnej elektrárne starnú a nikto sa o ne poriadne nestará. Aj to bol jeden z argumentov premiéra Roberta Fica (Smer), prečo v marci narýchlo vypovedal zmluvu, podľa ktorej mali vodné dielo na starosti Slovenské elektrárne pod kontrolou talianskeho Enelu.

Štát vtedy sľúbil, že záchrana turbín príde rýchlo. „Do konca marca zverejníme informatívne oznámenie, do konca apríla súťažné podklady, do konca augusta-septembra by sme to chceli vysúťažiť. Predpokladáme, že ešte v roku 2015 sa začnú generálne opravy,“ plánoval v marci Ladislav Lazár, šéf Vodohospodárskej výstavby, ktorá má teraz vodné dielo pod palcom.

Keby išlo všetko podľa jeho plánu, mala by už byť súťaž v plnom prúde. Štát ju však ešte ani neodštartoval.

Audit ich šokoval

Prečo došlo k takému meškaniu? Vodohospodári dali elektráreň po jej prevzatí prezrieť. Tvrdia, že je v horšom stave, než čakali. Avizujú, že si môžu na pomoc zavolať policajtov.

„Súťaž na generálnu opravu turbín mala byť vyhlásená v týchto dňoch.  Analýza  však ukázala, že zo strany Slovenských elektrární mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti pri správe cudzej veci. Môže to mať trestnoprávnu dohru. Čas vyhlásenia súťaže sa preto predĺži,“ vysvetľuje hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby Diana Migaľová.

Slovenské elekrárne však vylúčili, že by sa zle starali o Gabčíkovo. „Nezávislý audit, ktorý máme k dispozícii, bol urobený na jar roku 2015, keď sa elektráreň odovzdávala Vodohospodárskej výstavbe. Renomovaná medzinárodná spoločnosť Det Norski Veritas potvrdila dobrý stav technologických zariadení vodnej elektrárne,“ vraví hovorkyňa Slovenských elektrární Jana Burdová.

Môže oprava zdražieť?

Keď Fico preberal gabčíkovskú elektráreň, niektorí opoziční poslanci upozorňovali, že opravy v rukách štátu môžu vyjsť drahšie. Celý zásah Ficovej vlády si vysvetľovali tým, že chce rozhodovať o tom, kto má získať lukratívnu zákazku na opravu turbín. Upozorňovali, že aj Slovenské elektrárne sa chystali na generálnu opravu, a odhadovali, že môže vyjsť asi na 80 miliónov eur.

V čase, keď premiér oznámil, že štát preberá Gabčíkovo, elektrárne pripravovali dokumenty k plánovanej súťaži. S prácami chceli začať na budúci rok. Píše sa o tom aj v zápisnici z valného zhromaždenia, s ktorou súhlasil aj štát. Neskôr otočil s tým, že mu iba sľub od Talianov nestačí.

Gabčíkovo

  • Vodná elektráreň Gabčíkovo ročne vyrobí asi 7 % celkovej spotreby elektriny na Slovensku.
  • Počas privatizácie ju vyňali z vlastníctva Slovenských elektrární, previedli sa na Vodohospodársku výstavbu.
    Prevádzkovali ju však na základe 30-ročnej zmluvy elektrárne, v ktorej má taliansky Enel 66 % akcií.
  • Štát im na jar gabčíkovskú elektráreň zobral spod kontroly. Plánuje na nej generálnu opravu turbín, ktorá má trvať 6 rokov. S tendrom mešká.
  • Generálku by mali mať na budúci rok aj Slovenské elektrárne.

Napriek tomu, že audit zistil závažné porušenie zmluvy o prevádzke elektrárne, vodohospodári očakávajú, že turbíny opravia nielen rýchlejšie, ale aj lacnejšie, ako by to urobili Taliani. „Ten, kto bude robiť generálnu opravu turbín, bude vybraný na základe medzinárodného tendra, preto očakávame nižšiu cenu opráv, než plánovali Slovenské elektrárne,“ hovorí Migaľová.

Dodala, že Slovenské elektrárne za posledné štyri roky nepodnikli v tejto veci žiadne efektívne kroky.

Chceli nezávislý audit

Kto môže mať záujem na týchto generálnych opravách? – pýtal sa nedávno tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.

„Som presvedčený, že štát dal výpoveď Enelu len preto, aby ním ovládaný štátny podnik Vodohospodárska výstavba získal do rúk zákazku na rekonštrukciu turbín v hodnote zhruba 80 miliónov eur,“ napísal Juraj Miškov (SKOK) na svojom blogu.

Galek vodohospodárov vyzval, aby audit, ktorý má povedať, čo všetko treba opraviť, robili nezávislí odborníci. Tak sa podľa neho zamedzí tomu, že sa niečo zbytočne predraží.

Práve tento audit podľa vodohospodárov odhalil niečo, o čom zrejme štát s Talianmi ešte povedie pred voľbami spor.

Exfirma nominanta Smeru

Audit robila spoločnosť JHS. Jej spolumajiteľom bol v minulosti Jozef Holjenčík, šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Na tento post ho nominoval Smer a rozhoduje o cenách energií.

„Pán Holjenčík k firme JHS nemá od roku 2007  žiaden vzťah a ani záujem ovplyvňovať výsledky auditu,“ odpovedal Miroslav Lupták, hovorca úradu na otázky ohľadom firmy JHS.

Od firmy samotnej sme reakciu nezískali.

Vodohospodári tvrdia, že ju vybrali zo zoznamu znalcov ministerstva spravodlivosti, a s ňou ďalšie štyri firmy. O služby auditu súperili v elektronickej aukcii a JHS vyšla ako najlacnejšia.

Koľko to bude stáť?

Na to, aby vodohospodári začali s tendrom, potrebujú odhad, koľko môže oprava stáť. Obvykle sa totiž v tendrovej dokumentácii uvádza ako orientačná hodnota predpokladaná hodnota zákazky. Tú zatiaľ vodohospodári nevyčíslili.

Snažili sme sa osloviť aj potenciálnych záujemcov o zákazku tohto typu.

Jednou z nich je napríklad ČKD Blansko, ktorá turbíny pre Gabčíkovo dodávala. Táto firma však nepovažuje za vhodné komunikovať s médiami, lebo ide o citlivé záležitosti.

V spore sú už od jari

Ak by štát podnikol nejaké kroky pre zlý stav gabčíkovskej elektrárne, Slovenské elektrárne sú pripravené brániť sa. „Budú naďalej chrániť svoje práva všetkými právnymi cestami doma i v zahraničí,“ povedala ich hovorkyňa Burdová.

Už dnes je medzi elektrárňami a štátom rozsiahly spor. Štát totiž prevzal vodné dielo Gabčíkovo napriek tomu, že ho Taliani mali prevádzkovať do roku 2022.

Taliani pýtajú od štátu v spore 588 miliónov eur, premiér Fico na základe názoru, že Gabčíkovo mali celý čas zverené neprávom, 492 miliónov eur.

Až do marca, keď štát zmluvu vypovedal, inkasovali 35 percent tržieb z predaja elektriny z Gabčíkova Taliani výmenou za to, že elektráreň prevádzkovali. Zvyšok išiel Vodohospodárskej výstavbe.

Čo štát reálne získal alebo, naopak, stratil, keď prevzal Gabčíkovo, nie je jasné. Isté je, že rozhodne o víťazovi tendra na generálnu opravu turbín. Tvrdí, že si od Enelu bude pýtať aj peniaze za opravy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie