Denník N

Duševne chorí komunisti

Na archívnej snímke z októbra 1984 predseda vlády ČSSR Lubomír Štrougal vo svojej pracovni v Prahe. Foto - tasr
Na archívnej snímke z októbra 1984 predseda vlády ČSSR Lubomír Štrougal vo svojej pracovni v Prahe. Foto – tasr

Lubomír Štrougal trpí podľa štátneho zástupcu duševnou chorobou, ktorá mu znemožňuje chápať zmysel jeho trestného stíhania, preto ho zastavil.

Autor pôsobí v Living Memory

„Kedykoľvek to otvoríte, tak sa okolo vás valí krv. A táto spoločnosť sa tvári akoby nič, že sa jej to netýka. Ale týka. Vráti sa to, lebo je to ako nesplatený dlh.“ Povedal včera človek, ktorý sa roky venuje dokumentácii zločinov komunizmu a istý čas sa venoval aj ich vyšetrovaniu. „Zločin, ktorý ostane bez trestu, neraní len tých, ktorých sa bezprostredne týka.“

Rozhodnutie, ktoré urobil dozorujúci štátny zástupca Tomáš Jarolímek, keď rozhodol zastaviť trestné stíhanie komunistických pohlavárov Štrougala a Vajnara, stíhaných za zneužitie právomoci v súvislosti so zabíjaním civilného obyvateľstva na štátnej hranici komunistického Československa, považujem za mimoriadne zlú správu.

Štrougal s Vajnarom vraj trpia duševnou chorobou. Boli sme s kolegom Ľubomírom Morbacherom z Living Memory členmi tímu, ktorý pripravoval a podal trestné oznámenie na týchto vysokopostavených predstaviteľov zločineckého komunistického režimu. Po počiatočnom odmietnutí v Českej republike bolo podané v Nemecku, keďže obeťami ich zločinov boli i nemeckí občania a prístup nemeckej justície je predsa len o niečom inom. No a oblúkom cez nemeckých kolegov sa prípad zas ocitol v Česku.

Pripomínam, že trestné stíhanie bolo vedené za podiel týchto papalášov na schvaľovaní, podporovaní a udržiavaní vražedného systému na hraniciach.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie