Denník N

Futbal v dedinskej lige: Zlomil mi nohu a opýtal sa, či ma mal radšej nechať streliť gól

Futbalový zápas Dvorníky-Včeláre proti Rožňave. Foto N - Tomáš Hrivňák
Futbalový zápas Dvorníky-Včeláre proti Rožňave. Foto N – Tomáš Hrivňák

Zľava počuť maďarčinu, sprava slovenčinu, bufet sa volá Zanzibar, cez prestávku hlásateľ púšťa Born in the USA od Brucea Springsteena a najlepší hráč zápasu je rómsky chlapec z Moldavy nad Bodvou.

Futbalové derby TJ Dvorníky-Včeláre – MFK Rožňava v piatej košicko-gemerskej lige je multikulturálny zážitok.

Za jedno euro vstupného dostane divák nižšiu kvalitu, ale viac vnemov ako v najvyššej súťaži. Kapitán Rožňavy má účes ako Marek Hamšík, no prihrávku už nie. O samotný futbal aj tak ide maximálne spolovice.

Najhoršia správa odznie už na začiatku. „Pre upozornenie od hygienika sme neotvorili bufet. Prosíme vás o dodržiavanie rozstupov. Keď sa chcete občerstviť, 300 metrov po ceste je otvorená krčma,“ povie hlásateľ z vyvýšeného miesta, na akom sedáva empajrový rozhodca v tenise.

Foto N – Tomáš Hrivňák

Domáci si túto výzvu vyložili po svojom a natlačili sa na seba. Ak počítate miesta, na ktorých sa dá oprieť o plot, je vypredané. Zhruba dvesto ľudí.

Miestni sa však na situáciu pripravili, majú všetko, čo treba – pivo aj jadierka.

Foto N – Tomáš Hrivňák

Ľudia sú uvoľnení. Až tak veľmi, že pre mnohých slúži ako pisoár strom v rohu štadióna.

Kto hráva dedinský futbal, automaticky vybočí zo svojej bubliny, aj keby nechcel. Na ihrisku sa stretávajú Róm, Maďar, Slovák aj Ukrajinec. Policajt, hasič, barman, študent aj murár.

Oba polčasy prinesú jeden zaujímavý moment. Druhý polčas jediný gól zápasu, po ktorom nasleduje prvoligová radosť.

Prvý polčas neskorý príchod bubeníka – priniesol si bubon, igelitku s borovičkou a pivami a odhodlanie väčšinu zápasu kričať: „Rožňava, Rožňava, heja, heja, heja, Rožňava.“

Za Rožňavu hrá na pravom kraji obrany najstarší futbalista na ihrisku. Bývalý hráč Dvorníkov nám aj ostatným vysvetlí, že je to Ukrajinec Vitalij. Jeden fanúšik si to okamžite spojí s bývalým slávnym boxerom a tak sa mu to zapáči, že v každej druhej maďarskej vete kričí aj slovo Kličko.

Celkovo sú však fanúšikovia skôr slušní, v najvyššej lige znejú horšie pokriky. „Rozhodca je debil,“ kričí zrazu desaťročný chlapec.

Foto N – Tomáš Hrivňák

Domáci vyhrali 1:0 a rozhodca zápas veľmi neovplyvnil. Kto hral nižšiu súťaž, vie, že to nie je samozrejmosť.

Každé družstvo má „drevorubača“

Rožňavu trénuje Peter Štyvar, hráč, za ktorého pred dvanástimi rokmi anglický druholigový Bristol City zaplatil Žiline 750-tisíc eur. V reprezentácii si zahral s Marekom Hamšíkom, Martinom Škrtelom či Róbertom Vittekom.

Štyvar však má skúsenosti aj s hraním v nižšej súťaži. Na konci kariéry pôsobil v Rožňave, ale aj v Medzeve.

„Nasadenie je maximálne, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie