Denník N

Zvýšením zaočkovanosti proti chrípke na 75 percent by sme ročne zachránili 600 seniorov a chronicky chorých

Odhaduje sa, že v dôsledku chrípky zomrie na Slovensku okolo 800 ľudí ročne. Ilustračné foto – Daan Stevens/unsplash.com
Odhaduje sa, že v dôsledku chrípky zomrie na Slovensku okolo 800 ľudí ročne. Ilustračné foto – Daan Stevens/unsplash.com

Zaočkovanosť proti chrípke u seniorov nad 65 rokov, ktorí tvoria jednu z rizikových skupín, u nás v roku 2017 dosiahla podľa Eurostatu 13 percent, pričom cieľ, ktorý by sme mali dosiahnuť, je 75 percent. Očkovanie je podľa WHO najefektívnejšou ochranou proti chrípke.

Denník N bol v piatok v lekárni v centre Bratislavy, aby sa pýtal na dostupnosť vakcíny proti chrípke. Povedali nám, že vakcína bola vypredaná, a podľa dostupných záznamov bola v tom čase k dispozícii iba v zopár lekárňach v hlavnom meste.

Vakcína nebola v lekárni dostupná ani tento utorok. Podľa stránky zásobyliekov.sk si ju v súčasnosti kúpite len v niektorých lekárňach v meste.

O očkovanie proti chrípke je tento rok zvýšený záujem, keďže lekári a vedci dlhodobo upozorňujú, že chrípka komplikuje priebeh ochorenia COVID-19. Kombinácia oboch ochorení môže podľa nedávneho editoriálu magazínu Science vytvoriť „dokonalú smršť“.

Na druhej strane, chrípková sezóna na južnej pologuli je veľmi mierna. Optimistický scenár je, že preventívne opatrenia na boj proti COVID-19 bránia šíreniu aj ďalších respiračných vírusov. Koľko ľudí sa u nás túto sezónu nakazí vírusom chrípky, preto nie je zatiaľ jasné.

Dve očkovacie látky

K dispozícii budú dve očkovacie látky – Influvac a Vaxigrip. Tú prvú výrobca ešte dodá a Vaxigripom sa lekárne budú zásobovať v najbližších dňoch a týždňoch, hoci niekde je dostupný aj teraz.

„Mám prísľub, že budeme mať viac vakcín ako vlani, ale presné čísla v tejto chvíli neviem,“ povedala pre Denník N epidemiologička a odborníčka na verejné zdravotníctvo Zuzana Krištúfková.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Povinné očkovanie

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie