Denník N

Molekulárny biológ Szemes: Koronavírus má slabinu – málo mutuje. Verím, že to využijeme pri vývoji vakcíny

Tomáš Szemes vedľa sekvenátora v laboratóriu vo Vedeckom parku UK. Foto – archív T. S.
Tomáš Szemes vedľa sekvenátora v laboratóriu vo Vedeckom parku UK. Foto – archív T. S.

Dva zo štyroch sekvenovaných kmeňov nového koronavírusu z prvého marcového týždňa zo Slovenska boli úplne identické (bez jedinej mutácie) s genómami koronavírusu sekvenovanými v USA koncom apríla, ukázala analýza.

Keď v 80. rokoch minulého storočia vedci objavili vírus HIV a zistili, že spôsobuje AIDS, mysleli si, že do niekoľkých rokov bude k dispozícii vakcína.

Lenže vírus HIV patrí medzi retrovírusy a mutuje veľmi rýchlo, čo znemožňuje vývoj efektívnej očkovacej látky, ktorá stále neexistuje.

Pomerne vysoká mutačná rýchlosť – ako aj variabilita segmentovaného genómu a repertoár rôznych kmeňov – si aj pri chrípkových vírusoch vyžaduje, aby sa každý rok vyvíjala nová očkovacia látka, lebo proti kmeňom, ktoré kolovali minulú sezónu, by nemusela účinkovať.

Ako je na tom nový koronavírus? Mutuje rýchlo alebo pomaly? Čo je mutácia, prečo k nej dochádza a čo vieme o novom koronavíruse, ktorý bol na Slovensku na jar?

Chyby pri prepise

Mutácie sú náhodné zmeny v genetickej informácii, ku ktorým dochádza pri bunkovom delení. Vírusy nemajú bunky a mutácie vznikajú pri ich kopírovaní.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie